Jegyzet

2015.05.11. 18:27

Cselédlépcső

Nos, a dűlőút az új magyar forgóajtó, kiskapu. Ám sajnos nekünk szánt cselédlépcső is lett.

Vida István

Pénteken adtuk hírül, hogy a sógoréknál szerencsét próbáló hazánkfiai földutakon, eddig járatlan dűlőkön, csapásokon jutnak el eurós munkahe- lyükre és vissza. Teszik ezt azok után, hogy az Ágfalvával szomszédos somfalviak naponta időszakosan lezárták a tőlünk hozzájuk vezető – amúgy eredetileg csak a helyi, szűkös forgalomra szánt – utat. Ekképp akarják védeni magukat (család, gyerekek, munkahely stb.); tőlünk. Nem nehéz itt meglátnunk az analógiát azzal a lét-tudat módosulással, ami mostanra nálunk állami szintre emelt hecckampányként folyik menekültügyben. Ám most nem erről szólnék, hanem e földút szimbolikus értelméről. Az ócska amerikai közhely szerint az a magyar, aki mögötted megy be a forgóajtón, s előtted jön ki. Vagyis, hogy mi élelmesek, eszesek, jég hátán is megélők, ergo életre valóak lennénk. Akár még hízeleghetnék is énképünknek e nemzetkarakterológiailag vajszínű árnyalat. Hovatovább az okát is ismerjük: Mohács óta túléléskényszerre vagyunk járatva. Így évszázados reflex nálunk a „túlélni őket" jegyében a kiskapukeresés. Ma is az egyik legkedveltebb nyelvi fordulatunk a „megoldjuk okosba’...". Nos, a dűlőút az új magyar forgóajtó, kiskapu.

Ám sajnos nekünk szánt cselédlépcső is lett. Mostanában ugyanis nem nagyon ajánlatos Európa szeme elé kerülnünk. Még sógorék is – pedig száz évvel ezelőttig közös vármegye lettünk volna – húzzák miattunk az orrukat. Az előkelő família – akárha Goriot leányai – csak a cselédlépcsőn tűri járni-kelni házában a lecsúszott, lenézett rokont. Van ebben persze jókora sznobizmus, sőt, buta (értsd: önnön nemzeti tudatába belefagyott) gőg is, de hogy e lecsúszottságért mi, mai magyarok nem lennénk felelősek, nehezen állítható.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!