Jegyzet

2014.12.09. 16:43

Fordítva a lovon

Lassan eljutunk oda, hogy annak kell lesütnie a szemét, aki ragaszkodik a törvényes úthoz.

Pomaranski Luca


Azon már senki nem csodálkozik, hogy a villanyszerelő eleve számla nélküli árat mond, és az autószerelőnek is természetes, hogy „megoldja okosban" az ügyletet. Az azonban még a sokat látott ismerősömet is szíven ütötte, amikor egy komoly plasztikai beavatkozásra felkért orvos egyenesen kikérte magának, hogy számlát adjon a közel egymillió forintos műtétről.

Nem is értette a kérést, amit először rosszindulatú konspirációnak minősített, majd kegyesen hajlandó lett volna ugyan írni egy számlát – látszott, hogy nagy gyakorlata nincs benne –, de nem arról és nem annyiról, amit a betegtől elkért. Tekintve, hogy a kétszázezer forintos előlegről sem volt hajlandó még egy sajtpapírt sem adni, nehéz volt elhessegetni az érzést, hogy kínosan ügyel arra, nehogy a „nevét kelljen adnia" az általa elvégzett beavatkozáshoz. Ami ugye egy burkolónál nem nagy kockázat, mert azzal, hogy háló helyett diagonálban rakja le a járólapot, még lehet együtt élni, de egy, a feketemunkához foggal-körömmel ragaszkodó orvos finoman szólva megrengeti az ember bizalmát. Ahogy az is, miért kell a kérése miatt a teljes személyzet előtt is megaláznia a „fehér köpenyes istennek"; annak, aki egyébként elismert szakemberként egy normális (orvos)társadalomban nem engedhetné meg magának, hogy egy darab (jól jövedelmező) húsként tekintsen a pácienseire.

Legyen szó akár járólapozásról, akár egy nagyműtétről, lassan eljutunk oda, hogy annak kell lesütnie a szemét, aki ragaszkodik a törvényes úthoz. Becsületesnek lenni kínos perceket és kéztördelő magyarázkodást jelent, s aki nem vesz részt a nagy összekacsintós játszmában, az normális árú és színvonalú szolgáltatás helyett legfeljebb a Balek-díj arany fokozatát nyeri el.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!