Jegyzet

2014.12.03. 16:22

Bukó áramlat

Az ilyen esetekből Putyin is ért. Nekünk szintén kellene.

Hancz Gábor


Magyarország sok energiát és pénzt feccölt eddig a Déli Áramlat gázvezeték megépítése melletti kardoskodásba, hétfő óta tudjuk, teljesen feleslegesen: Vlagyimir Putyin orosz elnök lefújta a beruházást. Hazánk ezért a kormányokon átívelő projektért – a szerződést még Gyurcsány Ferenc írta alá, 2010 óta pedig Orbán Viktor kötötte az ebet a karóhoz – időnként szövetségesi hitelességét is kockára tette, hasonlóan a paksi atomerőmű-bővítéshez, ahol jogszabályok sorával igyekszünk megágyazni a moszkvai kapcsolatnak. Nem lennék meglepve, ha az utóbbi fejlesztés sem úgy menne végbe, ahogy azt a kabinet elképzeli, ha egyszer az a Nyugatnak nem érdeke.

Magyarország részesedése a világgazdaságból nem éri el a 0,3 százalékot, befolyásunk pontosan ennek megfelelő. Ez nem muszáj hogy meghunyászkodásra kényszerítsen bennünket, de annak tudomásulvételére igen, hogy alkalmazkodnunk kell. Márpedig ha egyszer önszántunkból, két népszavazással megerősítve az atlanti szövetségi rendszer – az EU és a NATO – mellett köteleztük el magunkat, akkor óvatosan barátkozhatunk csak ezen tömb ellenfeleivel – Oroszország annak számít. S bárki bármit mondjon a hanyatló Nyugatról, érdekérvényesítő képessége bivalyerős. Csak egy példa: a Kreml leginkább a gazdaságát megtépázó alacsony olajárral revolverezhető, márpedig az – hogy, hogy nem – zuhanni kezdett néhány hónapja, nem sokkal az oroszok ukrajnai agressziója után. A dráguláshoz az kellene, hogy az érintett országok visszafogják kőolaj-kitermelésüket, de múlt heti ülésükön szervezetük, az OPEC nem tudott dönteni erről – leginkább Szaúd-Arábia és Irak ellenállása miatt. Mindkettő – megint csak: hogy, hogy nem – az USA szövetségese.

Az ilyen esetekből Putyin ért. Nekünk is kellene.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!