Jegyzet

2014.12.03. 16:21

Advent

Milyen nagyszerű is, hogy Isten megteremtette <br>a szeretetet.

Nagy Márta


Utolsó igehirdető körútján Jézus, mielőtt Jeruzsálembe látogatott volna, Betániába ment, ahol egy Márta nevű asszony befogadta őt a házába. Volt neki egy Mária nevű testvére, aki Jézus lábainál ülve hallgatta beszédét. Márta pedig sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt, és méltatlankodva ezt mondta: „Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott? Mondd néki, hogy segítsen nekem!" Jézus ezt felelte: „Márta, Márta, szorgalmas vagy és sok mindennel törődsz, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, melyet nem vehetnek el tőle."

Mindig megtalál ez a történet, már csak a névazonosság okán is, de advent idején meg aztán különösen. Sok Mártát látok elveszni az ünnepvárás nagy izgalmában, akik – velem együtt – a függönymosás, nagytakarítás, ajándékbeszerzés, sütés-főzés kényszeres rohamában épp arról feledkezünk meg, ami ilyenkor a legfontosabb lenne. Hiszen nem a szép, tiszta házat ünnepeljük, nem is azt, hogy pulyka is kerül az asztalra, meg bejglink is van, még csak nem is az a legfontosabb, hogy idén is tízezreket tudtunk költeni a gyerekekre, és az sem lehet az advent legfőbb üzenete, hogy vállon veregetjük magunkat, amiért gondoltunk az elesettekre.

De akkor mi is a lényeg? Ha levesszük a masnit meg a díszes csomagolópapírt, kidobunk minden nélkülözhetőt – csak a szeretet marad. Sok Márta próbálja ezt a legfinomabb vaníliás karikával átadni, nagymamák a drága ajándékkal, nagyvonalú férjek csillogó ékszerrel üzenik. Pedig legjobb lenne, ha csak úgy ülhetnénk egymás kezét fogva a csillagszóró alatt, s arról beszélgetnénk, milyen nagyszerű is, hogy Isten megteremtette a szeretetet...

Jaj, a csillagszóró! Azt még nem vettem! Milyen nehéz a fontosat meglátni, a lényeget megélni és feledni a sallangokat.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!