Jegyzet

2014.11.03. 14:48

Közmunkás leszel vagy katona

Marad a választás a dolgozni vágyó ember előtt: közmunkás lesz, vagy katona.

Garamvölgyi Imre


Varga Mihály benyújtotta. Mégpedig egy pendrive-on. És ahogy a kétharmados koalíciónál eddig tapasztalhattuk, meg is fogják szavazni a jövő évi költségvetést. Bevallom őszintén, még nem volt alkalmam mélységében áttekinteni a 2015-ös büdzsét, ám „kutyafuttában" mégis ráakadtam néhány érdekes tételre. Először az tűnt fel, hogy jelentősen csökkenti a kormányzat a szociális kiadásokat. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai ugyanis nagyjából 10 százalékkal csökkennek jövőre. Ezt persze előre jelezték a konvergenciaprogramban, így nem okozott túl nagy meglepetést.

A második nem várt elem a Beruházási Alapba helyezett fejlesztések és sportcélú beruházásokra tervezett 186 milliárdos összeg volt. Ezt ugyanis jelentős állami ingatlanvagyon- és ingóságértékesítésből kívánja finanszírozni a kormány. Tehát gyakorlatilag nincs meg a fedezete.
Mindezek után jött a non plus ultra: az eddig is általános sikert aratott közmunkaprogramot továbbfejlesztik. Nem is akárhogy. Az idei 183 milliárdhoz képest jövőre 270 milliárdból alkalmazhatnak havi nettó 51 ezerért dolgozókat.

Azaz mit is beszélek? Ha több a pénz a programban, akkor valószínűleg nő majd a fizetés. Vagy ha nem, akkor fel lehet venni több közmunkást és akkor megvalósul a „teljes foglalkoztatás". A közelmúltban bejelentették azt is, hogy emelik a katonák bérét (a közszolgákét is, csak az övékét kisebb mértékben), így marad a választás a dolgozni vágyó ember előtt: közmunkás lesz, vagy katona. Esetleg vadakat terelő közszolga. De ez utóbbi már annyira nem érné meg…

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!