Jegyzet

2014.11.19. 11:25

Elmúlt négy év

Az elmúlt nyolc év véget ért. Elmúlt és következő négy év van.

Hancz Gábor

Fél év alatt szenvedett akkora népszerűségvesztést a harmadik Orbán-kormány, mint a második két év alatt. Ez és a szaporodó tüntetések jeleznek némi belpolitikai változást, de erős kétségeim vannak afelől, hogy akkorát-e, amekkorát az ellenzék remél. Az utcára vonuló vidéki százak és budapesti ezrek nem kis része ugyanis azt vallja, amit a hétfői győri demonstráció civil szervezője, nevezetesen, hogy a kormánnyal szemben álló pártokból sem kér. A helyzet így az, hogy sok olyan ember is tiltakozik, aki a jelenlegi kabinet politikáját elutasítja, de nem tud helyette választani. Ebben nincs nagy újdonság: a 2010–2014-es ciklusban jobbára többségben voltak a kormányváltást akarók.

Akkor mi változott? Két dolog. Egyrészt a társadalomban eddig is meglévő feszültség most utat talál magának a nagy nyilvánosság felé. Kétségtelen, hogy a kétharmad intézkedéseivel eddig is sokaknak okozott érdeksérelmet, hogy az elmúlt években nőttek az egyenlőtlenségek, s nehezen vitatható, hogy a tízezrek külföldre vándorlása szintén kórtünet – ennek eredője azonban ezelőtt apátia volt, most pedig forrongás. A szellemet a palackból a netadótervezet eresztette ki, amit lehet utolsó cseppnek tekinteni, mint az 1990-es taxisblokád előtti drasztikus benzináremelést, de legalább ennyire arról van szó, hogy egyre inkább megszűnik a Gyurcsány-kormány lenni a viszonyítási pont. Míg az előző ciklusban még majd minden döntésre rá lehetett húzni magyarázatként a többség számára hitelesen a szocialisták rossz kormányzását, mostanra mind többen érzik úgy, hogy új időszámítás kezdődött.

Az elmúlt nyolc év tehát véget ért. Elmúlt és következő négy év van.
 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!