Jegyzet

2014.11.20. 11:38

Boldog új évet, Magyarország!

Mint azt bejelentették, az operaház előtti kormányellenes tüntetés harmadik évfordulóján, 2015. január 2-án ismét az utcára mennek a demonstrálók.

Gosztonyi Miklós


A szervezők azt is hangoztatták, hogy nem pusztán a rendszerrel szembeni elégedetlenségüket kívánják kifejezni, hanem azt is, milyen értékek mentén és miképpen képzelik el az országot. Azért, hogy a mostaninál mindenkinek jobb élete legyen. Valamelyest megnyugtató, hogy „az a cél, hogy inkább építsünk, és ne romboljunk".

Mondhatnánk némi fanyar felhanggal: boldog új évet, Magyarország! A kormányzat bizonyára értetlenül állhat az események előtt és megkockáztatom, nem számítottak ilyen tiltakozáshullámra. Hiszen kétharmaddal győztek immár harmadik alkalommal, s nem győzik hangsúlyozni, a rezsicsökkentéssel, a bankok elleni fellépéssel látványosan mindent megtesznek azért, hogy e honban jobban érezhessék magukat a polgárok.

Mégis, tessék: nem elég, hogy egyes források szerint pár év leforgása alatt legalább 350 ezren mentek külhonba szerencsét próbálni – 88 százalékuk a 18–49 év közötti korosztályhoz tartozik –, de továbbra is igen sokan kacsingatnak külföldre, mint a hazainál jobb és emberibb életminőséget biztosító lehetőségre. Ráadásul a felmérések arról is szólnak, hogy határozott hazatérési szándékot alig tíz százalékuk tervez. Vajon miért? – tehetjük fel a költői kérdést.

Tömören csak annyit: ha ez így folytatódik, akkor a végén igen könnyen megvalósulhat az a kormányzati célkitűzés, hogy „2018-ra elérjük a teljes foglalkoztatottságot". Hozzátehetjük: ha az elvándorlás mértéke csak fokozódik, akkor talán – korábban is...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!