Jegyzet

2014.07.18. 15:44

Nincsstrand

Nem vagyunk elég gazdagok, hogy természetes vizeinket így elpazaroljuk.

Nyerges Csaba


A Dunában tanultam meg úszni, és gyerekkoromban, ha már nehezen bírtam a kánikulát, kitekertem az Oszkár-tóhoz, és kedvenc kutyámmal együtt csobbantunk egy jót. A Nagy-Dunában mifelénk ma már nincs kijelölt fürdőhely, az Oszkár-tavat megközelíthetetlen gaztenger veszi körül, a medre is átalakult. Egy kezemen meg tudom számolni, mennyi szabad strand van a megyében, és azok egy része is hagy kívánnivalót maga után, ahogy mai számunkban olvashatják. Pedig az egész régiót keresztül-kasul szelik a folyók, a természetes vizek. Kétségtelenül a „nincsstrand" a legbiztonságosabb és legolcsóbb módszer, hiszen így nem kell kialakítani és engedélyeztetni szabad strandokat, nem kell mentőcsónakba és bójákba invesztálni, úszómestert alkalmazni. És persze felelősség sem terhel senkit, ha netán baleset történne.
Épültek közben minden igényt kielégítő élményfürdők, ahol öt-tízezer forintot lekölt egy négyfős család, megfizetve mindenféle kényeztető szolgáltatást, amit lehet, igénybe se vesz. Ezek a fürdők biztonságosak, elegánsak, csalogatóak, és jó, hogy vannak. Nincs se szúnyog, se pióca, se jellegzetes, ártatlan bőrkiütések. Mégis úgy érzem, nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy a természetes vízkincseinket így elpazaroljuk. Hasznosítatlanul rohannak át régiónkon a folyók. Alig öntözünk belőlük, nem használjuk ki energiájukat, nem tudunk hajózni rajtuk, nem tartjuk vissza őket, nem mártózunk meg bennük, és a vízi turizmusban is óriási lehetőségek rejlenek még.

Ideje volna előrelépni ezeken a területeken, ahogy például a szigetközi ivóvíz palackozása kiváló meglátás volt. Egy dolgot nem szeretnék: ha valaki ezeket a sorokat olvasva esetleg bátorítást érezne, hogy fürödhet a tilosban.

Óva intem tőle, ne játsszon az életével!

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!