Jegyzet

2014.07.22. 18:10

Maxi tolerancia

Mostantól tehát meg kell dicsérnem azt is, aki józanul ül a kerékpárra.

Laczó Balázs


Nem verték nagydobra a már be is vezetett KRESZ-módosítást, amely szerint megszűnik a zéró tolerancia az alkoholt fogyasztó kerékpárosoknál. Pedig a police.hu mindig mindent tud. Rákattintva láthatjuk, ahogy a rendőrség egyik kezével a zabolátlan autósoknak mutat megálljt, a másikkal bordélyházakat számol fel varázsütéssel és szerencsére van egy harmadik keze, amelyik mindezt felrakja a police.hu-ra.

Arról azonban hiába kerestem híradást, hogy szombattól nem büntetik a főúton kerekező, ittas biciklist, csak ha már nagyon részeg. Azt, hogy képes-e vezetni, a rendőr dönti el, de gondolom, már akkor, amikor kiderült, hogy sajnos nem volt képes.

Mondhatják erre, hogy ugyan már, eddig hány kerékpárost szondáztattak meg a főúton, de itt nem annyira a számszerűsíthető gyakorlat a lényeg. Hanem az, hogy ezzel egyértelművé teszik: az autósokkal szembeni követelményeknek a felét sem várják a kerékpárosoktól, akiket elvileg egyre inkább be kellene kapcsolni a közlekedésbe. Miközben bicikliút-építésekkel, hangzatos megelőzési mottókkal azt sugallja a kormány, hogy nem tekinti másodrendűnek a kerékpárost, ennél a látszólag kedvező megkülönböztetésnél nagyobb lesajnálás nem kell.
A volán mögött ülve nekem is úgy kell ezek szerint tekinteni a Tétről Győrszemere felé tekerő biciklisre, ahogy az iskolából hazasiető gyerekre tekintek: magamban megdicsérem, ha betartja a KRESZT, de nem alapozhatom erre az ő biztonságát.

Mostantól tehát meg kell dicsérnem azt is, aki józanul ül a kerékpárra. Elismerően biccentek felé, mert belőle egyszer derék ember lesz, aki lefékezi a bringát a piros lámpánál és megadja az elsőbbséget a furcsa alakú tábla előtt.

Aki ennél többre taksálja magát, az ne örüljön az ilyen kedvezményeknek.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!