Jegyzet

2014.07.08. 13:49

Lehetőség

A lehetőséget meg kell látni és a közösség javára fordítani.

Nagy Márta


A XVI–XVII. században, a reformáció korában élt Sopron legendás polgármestere, Lackner Kristóf. A barokk államszervezés nagyvonalú elveit valósította meg kicsiben városában, ahol hatszor választották meg polgármesternek.

Szépítette, tisztábbá és egészségesebbé tette, megerősítette a várost, fegyvereket, kiváltságokat szerzett Sopronnak, megszervezte a köztisztaságot és az élelmiszer-ellátást. Rendkívül fontosnak tartotta a fiatalok megfelelő nevelését, intézményeket hozott létre. Biztonságot teremtett és ami fő: a fejlődés hosszú távú lehetőségeit teremtette meg. Egy-két lépéssel előbbre járt, mint kortársai.

A lehetőséget meg kell látni és a közösség javára fordítani. Ez jutott eszembe egy egészen mai történetről rögtön Lackner után. A VOLT Fesztiválon megéhező tömeget a városba hozta rendszeresen indított és ingyenes autóbuszaival az egyik városszéli multi.

A fiatalok ezrei éltek a lehetőséggel és a fesztiválárak töredékéért vásároltak szendvicsnek valót az áruházban, ahol a buszok érkezésére – vannak még csodák – minden pénztár üzemelt...

A két történet bár látszólag messze van egymástól térben és időben is, arra példa, hogy az tud profitálni, tartós eredményt felmutatni, aki az élethelyzeteket nem pusztán kezeli, hanem felismeri az abban rejlő lehetőségeket. Sopron a XXI. század elején mozgalmas éveket él.

Átalakul, fejlődése új irányt vesz/vehet. Vajon mit tenne Lackner, ha városa lakossága rövid idő alatt közel a duplájára nőne? Milyen lehetőségeket látna a betelepülők ezreiben? Látna-e...?

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!