Jegyzet

2014.07.15. 17:47

Hülyülnek

Amire az életben VALÓBAN szüksége lesz a gyereknek, egyre kevésbé az iskolában szedheti magára.

Pomaranski Luca


Megint kompetenciafelmérést végeztek a tizedik évfolyamon. Az eredmény sajnos borítékolható, hiszen hosszú évek óta az utolsók között vagyunk a régióban, akár a szövegértést, akár a problémamegoldást nézzük, ráadásul a magyar diákok teljesítménye minden területen csökken... (A kompetenciafelmérés a tárgyi tudás helyett az életben való boldoguláshoz szükséges képességeket méri.)
Hogy az oktatási rendszer a folyamatos átszervezések ellenére sem lesz hatékonyabb – sőt! –, azt egyértelműen mutatja a nemzetközi mérce. Úgy néz ki, hogy az iskolapadokból kikerülő fiatalok, hiába van remek bizonyítvány a kezükben, képtelenek lesznek kiszámolni, mennyit kamatozik a bankban a pénzük, nem tudnak értelmezni egy hosszabb újságcikket vagy kitölteni egy menetlevelet. Felnőve pedig így lesz körülöttünk sok önállóan gondolkodni képtelen birka – ők lesznek majd a politikusaink, a főnökeink, a gyerekeink és unokáink tanárai.
Kíváncsi vagyok, a szülőknek mikor esik le, hogy a dicsekvés – „Benike megint kitűnő lett!” – merő illúzió, és a kitűnő bizonyítvány nem garancia a későbbi sikeres boldogulásra. Hogy a kreativitás és a gondolkodás magolással kompenzált hiánya egyszer nagyon visszaüt majd, és attól, hogy egy gyerek, amelyik mindenből ötös, még nem tehetséges, sőt: a felmérések azt mutatják, hogy később általában teljesen átlagos, szürke pályát fut be...
Nagyon úgy néz ki, hogy mindazt, amire az életben VALÓBAN szüksége lesz a gyereknek, egyre kevésbé az iskolában szedheti magára. Ami azt jelenti, hogy ránk, szülőkre vár a feladat, hogy megtanítsuk neki – remélem, mire a másfél éves kislányom iskoláskorba kerül, valaki (akinek megvannak hozzá a kompetenciái) kitalálja azt is, hogyan...

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!