Jegyzet

2014.07.23. 19:44

Árpád vére, hej

...mintha a politikai játszótéren csak a mókuskereket találnák meg a köz hangadói.

Werner Krisztina


Ha már így közüggyé lett a szombat éjszaka, megosztom a nemzettel, hogy egyszer én is megébredtem. Most már bánom, hogy nem néztem meg az órát, mert így sose tudom meg, hogy mennyire vagyok szenzibilis a sorsfordító történelmi eseményekre, mert milyen jól hangzana, hogy éppen akkor röppent el tőlem az álom, mikor a birodalmi sas meggyűrűzve alászállt a Szabadság térre.

Ha eltekintünk attól, hogy történészkörökben is erősen vitatott a megszállás emlékműve és csak azzal a puszta ténnyel foglalkozunk, hogy úgy döntött a hatalmi megrendelő, hogy az éj leple alatt, kordonnal körbevonva, több száz rendőrrel vigyázva állítja fel a historizáló emlékművet, ez már önmagában kínos, nem európai. Ahogy a másnapi hőgutában a tükörtojássütés Gabriel arkangyal felforrósodott testén sem. A barbanizálódó közélet egyre kevésbé van ínyemre, mintha a politikai játszótéren csak a mókuskereket találnák meg a köz hangadói. Körbe-karikába hajtják a semmit, az eszköz- és stílustár kiürült, parttalan demagógia, belterjes hisztéria szobron innen és túl. Kapj el, ha tudsz!

A bölcsek köve messze gurult, annál kell keresni, akinek szíve is, esze is a helyén. A hédervári Boldogasszony-kápolna mellett álló kocsányos tölgyön a néphit Árpád fejedelem lova kötőfékének a nyomát is látja. A történelmi szemtanú csemetéiből ültetik el néhány nap múlva a Hét vezér fáit, amiket évek óta nevelgetnek egy kertben. Ünnep lesz a napja, szép álmokkal átaludt az éjszakája, jó példája a nemzeti szívdobbanásnak. Így is lehet, hej!

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!