Jegyzet

2014.05.26. 17:41

Tükör

Az MSZP-nek ez a nap a Mohácsa, nincs mese.

Sudár Ágnes


A Jobbik 2014 májusára a második erő lett Magyarországon – ez egy. Gyurcsány úgy mászott vissza az ablakon, hogy ezt a közvélemény-kutató cégek észre sem vették – ez kettő. És nincs három, az EP-választás tanulsága ennyi.

A konzekvenciát nem a Fidesznek kell levonnia, ő ráér most pezsgőzni. Azon azért érdemes elgondolkodnia, hogy a gépezet, amellyel simán ki tudták csinálni az MSZP-t, a Jobbiknál most kevésbé hatásosan működött. Az adócsaló politikusokat ezek szerint már jól tudjuk utálni, a kémkedőket még nem. Majd megtanuljuk ezt is.

Borítékolhatjuk, hogy Európa beszélni fog rólunk a Jobbik miatt, de sem Gyurcsánynak, sem Bajnainak, s legfőképp Mesterházynak ne legyen illúziója afelől, hogy ők egy szónál többet érdemelnek majd. Elszúrták – ezt lehet szebben meg csúnyábban is mondani. Mert a néhány hete magukat még kormányváltó erőnek nevező pártok szoros küzdelemben osztoznak most a 3., a 4. és az 5. helyen. Az MSZP-nek ez a nap a Mohácsa, nincs mese; a DK és az Együtt meg majd sokat mondja, hogy elhiggyük: ez az igazság pillanata – dafke a szociknak. De ettől még ugyanott vannak, mint áprilisban: hárman összesen 26-27 százalékon.

Európa így is a miénk, bár Magyarországon ezt a voksolást is elvette tőlünk a politika. Mert sikerült úgy lecsupaszítani néhány párt érdektelen versengésére és három pártvezér élet-halál harcára a választást, hogy a magyarok 70 százaléka semmi pénzért nem szakította volna meg a strandolását egy EP-szavazásért. Ezt küldjük Európának, sok szeretettel.

Két kampánynak vége, a pártvezérek mehetnek kipihenni fáradságos országjárásaikat. Ha hajóra ülnek, vitorlabontás előtt azért jól nézzék meg, milyen a szélirány. Mert van, akinek máskülönben kínkeserves lesz a visszaút; ha ősszel egyáltalán még partot akar érni.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!