Jegyzet

2014.05.14. 19:05

Tilalomfák

Az a baj, ha kontrollt, mintát nem kap a tilalomfák mellé.

Pomaranski Luca


Nálunk nincs tévénézés, nincs gyorsétterem, nincs elmászkálás délutánonként, számítógép is csak tanulásra, nagy ritkán – újságolta büszkén egy ismerősöm, amikor szóba került a fiatalok „képernyőfüggéséről" készült rémisztő statisztika. Szegény gyerekek, jutott eszembe, miközben próbáltam mentegetni az illetőt, amiért a könnyebbik utat választotta.

Igen, a könnyebbiket, mert szülőként az a legegyszerűbb megoldás, hogy nullára redukálja az „ördögtől való" tevékenységeket, hogy naiv, befolyásolható csemetéi a lehető legkevesebb kísértéssel találkozzanak a személyiségfejlődés rögös útján. Ami persze egy darabig működik is – nagyjából a kora iskoláskorig, amikor is a gyerek már úgy ki lesz éhezve a hamburgerre és a Barátok köztre, hogy ha tetszik, ha nem, megtalálja a módot, hogy belekóstoljon a „való életbe". Kontroll nélkül, minta nélkül, józan (ön)korlátozás nélkül – azt ugyanis nem kapott otthon a tilalomfák mellé.

Nem jövök azzal, hogy annak idején mi is tévéztünk, számítógépeztünk, mégsem lettünk függők, és nem toltuk el finnyásan az otthoni főzeléket csak azért, mert elbűvölt a McDonald’s ízvilága, mert szülő legyen a talpán, aki ma képes kivédeni azt a rengeteg veszélyt, ami a gyerekekre zúdul.

Mégis, könnyebb kidobni a tévét, mint megtanítani a gyereket, hogyan szelektáljon okosan a műsorok között. Könnyebb eltiltani az internetezéstől, mint értelmes alternatívát (példát!) mutatni neki arra, hogyan töltse a szabadidejét. Könnyebb erőszakkal tanulásra bírni, mint felébreszteni benne a motivációt (ha nem is magára a tanulásra, de legalább annak eredményére). A feladat nem az, hogy burokba csomagolva tartsuk távol őket a függőségektől, szemét kajáktól és más démonoktól, hanem hogy példát mutatva, okosan és szélsőségektől mentesen megtanítsuk neki, hogyan navigálhatja el magát az élet útvesztőjében. Hogy legyen választási lehetősége – és lehetőleg jól válasszon.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!