Jegyzet

2014.05.09. 18:21

Passport

Nem volt good morning, sem please, csak „passport!".

Szücs Anita


Megadóan engedelmeskedett a vonaton cirkáló rendőröknek, de közben végtelen szomorúság tükröződött szemeiben. Nem is csodáltam: a Budapest–München vasútvonalon közlekedő, fekete bőrű „útitársamtól" csak Kelenföld és Tatabánya között kétszer kérték el az útlevelét. Bár a kérés szó túlzás, hiszen nem volt sem good morning, sem please, csak „passport!".

Az első ellenőrzés nem tűnt fel különösebben. Igaz, az nyilvánvaló volt, hogy a vonaton dolgozó rendőrök kizárólag a fekete bőrű utasok mellett cövekeltek le, de ezt betudtam az utóbbi években tapasztalt bevándorlási hullám normális következményének. A második felszólítás azonban szükségtelenül megalázó volt a jól szituált férfinak, aki megszólítást vagy magyarázatot az intézkedés okára megint nem kapott. Ezt már az utazóközönség sem hagyta szó nélkül, a jelenetet az egész kocsi feszülten figyelte, a kínos pillanatok sokakban az elmúlt rendszert idézhették fel. A férfi mellett ülő édesanya oda is szólt a tisztnek: „De kérem, fél órája ellenőrizték az okmányait!" Ő azonban csak vállat vont…
Nem azért rándult össze a gyomrom, mert a munkájukat végezték az egyenruhások, a módszerük keserített el. A módszer, amely belénk ég és rányomja a bélyegét Magyarország megítélésére is: ilyen apróságnak tűnő dolgokból festik meg az országról alkotott képet, a gyakran lesújtó visszhangot. Ha a tisztek legalább még valakit igazoltatnak a szerelvényen vagy további jó utat kívánnak az ellenőrzés után, máris emberségesebben jártak volna el.

Hogy miért fontos ez? Mert sosem tudhatjuk, kitől kérjük el az útlevelét. A külföldi utas talán vállalkozást indított volna be vagy szállodai szobát bérelt volna a térségben, de ezek után ki tudja, hol kötötte meg leendő üzletét vagy melyik országba íratta át foglalását…

Nem vagyok Martin Luther King, de van egy álmom egy olyan vonatútról, amelyen a megaláztatást az emberség váltja fel.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!