Jegyzet

2014.05.16. 19:19

Ilyen egyszerű

Fenntarthatóbb környezetet kell hagynunk a következő generációra. <br> <br>

Bódvai Ildikó

Európának a jövőben kevesebb nejlonzsákot kell használnia – mondta ki az Európai Parlament. Az unió országaiban 2017-re ötven százalékkal, 2019-re pedig nyolcvan százalékkal kell csökkenteni a szemétbe kerülő nejlonzacskók számát. Kiindulásnak a 2010-es adatokat tekintik, amikor is egy uniós polgár éves szinten 198 nejlonzacskót használt. A cél világos: fenntarthatóbb környezetet kell hagynunk a következő generációra.

Azt mondják, azért nehéz eredményt elérni a környezetvédelem terén, mert a felnőttek szemlélete nem, vagy alig formálható. Szerintem pedig mindenki alakítható, csak meg kell találni a megfelelő eszközöket. Az embert az eszén, az érzékein vagy a pénztárcáján keresztül lehet meggyőzni. A nejlonzsákok esetében kézenfekvő megoldást jelenthet, ha pénzt kérnek értük. Ha ugyanis valamiért fizetni kell, meggondoljuk, hogy valóban szükségünk van-e rá. Emlékezzünk vissza, pár évvel ezelőtt a hipermarketek nemcsak az apró nejlonzsákokat, hanem a szatyrokat is ingyen adták. Annyit vettünk el a pénztárnál a pakoláshoz, amennyit nem szégyelltünk. Ma már ennek is ára van. Nem nagy összeg, pár tíz forint, de ez éppen elegendő ahhoz, hogy az ember bevásárlókosárral, -táskával felszerelkezve induljon el otthonról. Hasonló a helyzet az üvegekkel: ha pénzt kapunk értük, mert betétesek, akkor visszacipeljük az üzletbe. Ha nem, ki tudja, hol kötnek ki.

Vagyis nevelhetőek vagyunk. Még ha ilyen gyarló, anyagias módszerekkel is, de megváltoztathatók a berögzött szokások. Hol jutalmazni, hol büntetni kell, máskor pedig a kettőt felváltva alkalmazni. S ha jók az arányok, az a bizonyos ökológiai lábnyom is csökkenthető. Ilyen egyszerű.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!