Jegyzet

2014.05.22. 18:06

A tét

Egyszerre lesz érdektelen és fontos az EP-választás.

Hancz Gábor


A hétvégi a harmadik alkalom, amikor egyszerre lesz teljesen érdektelen és nagyon is fontos az európai parlamenti választás. A két jelző közül az előbbi szorul kevésbé magyarázatra. A pártok erre szolgáló állami támogatás híján csupán takaréklángon kampányolnak, így egyedül a kémügy éri el a hírfogyasztók ingerküszöbét, meg talán az a furcsaság, hogy miként válhat hungarikummá az akác, amely Észak-Amerikában honos. Ennek megfelelően a május 25-inél nagyobb téttel bíró választásokon sem kiemelkedő részvételi arány ezúttal a 40 százalékot sem fogja elérni.

Másrészt mégiscsak többről van szó, mint egy hárommilliós mintán elvégzett közvélemény-kutatásról, amelynek lehetnek következményei. Tíz éve Medgyessy Péternek az EP-vereség volt az utolsó szög a miniszterelnöki koporsójában, 2009-ben pedig az EP-választással vett lendületet a Jobbik, s derült ki fehéren-feketén, hogy a Fidesz egy esztendőre rá akár a kétharmados többséget is megszerezheti.
Most a kormánypárt győzelme nem kétséges, lamentálni legfeljebb azon lehet, hogy a győzteshez húzás jelensége érvényesül-e annyira, hogy megszerzi a voksok több mint felét vagy sem. A lényegesebb dolgok a középmezőnyben és az alsóházban várhatók. Ha a Jobbik népszerűségét nem töri meg nagyon a Kovács-ügy, a párt minden bizonnyal megelőzi az MSZP-t, ebben az esetben pedig a szocialisták újabb kudarca újabb belső bokszmeccsekhez vezethet. Meghatározó lesz az is, hogy Bajnaiék és Gyurcsányék elérik-e az ötszázalékos küszöböt. Ha nem, azt nehéz lesz másként értelmezni, mint hogy áprilisban az MSZP hátán jutottak a Házba – ez akár tartósan átszabhatja a viszonyokat a baloldalon.

De ne feledjük: a választás arról is szól, hova tartozunk. Két, két és fél évtizede fizettünk volna egy ilyen lehetőségért.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!