Jegyzet

2014.04.22. 18:10

Szűrés? Negatív

Rajtam, ezen így ne spóroljon az egészségügy. Örüljön, hogy én spórolok neki.

Pomaranski Luca


Harminchét évesen, újszülött kisfiával a karjában kapta meg a mellrák diagnózisát az a fiatal nő, akivel a napokban készítettem interjút. Gyomron vágott a (szerencsére gyógyulással végződő) történet. Én vagyok harmincnégy... Nem volt kérdés, hogy irány a mellrákszűrés, még akkor is, ha a szívem mélyén eddig úgy voltam vele, ahogy anno a cikkem főszereplője is: mellrákosak MÁSOK lesznek, nem én, akit életerős, egészséges fiatal nőként nyilvánvalóan nem érint a kérdés.
Szomorúan kellett azonban szembesülnöm a ténnyel, hogy egészségtudatos igyekezetemet nemhogy nem honorálja a magyar egészségügyi rendszer, de ott fúrja meg, ahol csak lehet. Hiába járok ugyanis lelkiismeretesen nőgyógyászati magánrendelésre, ott nem kaphatok beutalót az ingyenes kórházi vizsgálatra – akinek futja „magánorvosra", az fizessen vastagon alapon. Mindezt biztosított, teljes jogú magyar állampolgárként. Mindezt annak fényében, hogy a végletekig túlterhelt egészségügyben pluszterhelést jelent a teljesen felesleges „extramegjelenés" az állami rendelésen.

Ingyen csak akkor járna a szűrés, ha igényemet az állami „SZTK-rendelésen" jelenteném be. Pontosabban akkor sem, mert, mivel nem vagyok még negyvenéves – hacsak nem tudok felmutatni baljós tüneteket vagy legalább egy egyenes ági mellrákos rokont –, úgy elhajtanak, mint tehén a legyet, mondván, ebben a korban „nem indokolt" semmiféle vizsgálat. (A mellrák ezt nyilván nem tudja, mert a tapasztalatok szerint a betegség, köszönhetően többek között az életmódbeli változásoknak, egyre gyakrabban jelentkezik fiatal nőknél is.) Az enyhe sugárterheléssel járó, ezért nem teljesen veszélytelen mammográfiát értem, de a teljesen ártalmatlan ultrahangos vizsgálatra sem lehet bejutni „csak úgy".

Azt, hogy a tizenöt éve fizetett tb-hozzájárulásomért cserébe nem kapok európai szintű ellátást, már megszoktam. De azt, hogy – miközben az én pénzemből finanszírozzák többek között a bajukat maguknak köszönhető láncdohányosok kezelését is – trükközés és/vagy pénz nélkül nem vehetek részt egy szűrővizsgálaton, nem tudom elfogadni. Azt pedig pláne nem, amikor az egészségügy helyzete és állapota ellenére van, ahol elvágják az átjárást az ezer sebből vérző állami és a magánszektor között, miközben a magán-egészségbiztosítókat csírájukban kinyírták – megfosztva minket, betegeket a valódi választás lehetőségétől.

Drága a szűrés – mondta erre egy orvos barátom. Lehet. Nyilván pazarlás, ablakon kidobott pénz, mint minden szűrővizsgálat – főleg, ha valaki negatív eredményt „produkál". Mindenesetre érdemes lenne a költségeket szembeállítani egy később felfedezett rákos megbetegedés kezelésével. Egy biztos: rajtam, ezen így ne spóroljon az egészségügy. Örüljön, hogy én spórolok neki.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!