Jegyzet

2014.04.16. 18:15

Rezsicsökkentés!

Pedig csak annyi történt, hogy egy nyílászárókat forgalmazó élelmes vállalkozás meglovagolta a sikeres politikai kampányt.

Bódvai Ildikó


Valahogy úgy vagyok a rezsicsökkentéssel, mint a parasztbácsi a repüléssel: sok mindent gondoltam volna, de ezt azért nem...
Az már a kampány elején látszott, hogy ez a szlogen bejön. Olyan témával lehet ugyanis megszólítani a szavazókat, ami hatással van az életükre. A rezsi pedig ilyen. Ráadásul a keresetünkből valóban túl sokat költünk – arányaiban – a számlákra. Amikor beharangozták a programot, azt mondták: a cél az árak európai uniós átlaghoz való igazítása vásárlóerő-paritáson számítva. Csakhogy számolni mindenki elfelejtett. Pedig ha megteszik, meglepődnek. Ez ugyanis a gyakorlatban azt jelenti, hogy az energiaszolgáltatóknak és a közüzemi cégeknek az uniós átlagár alig harmadáért-negyedéért kellene szolgáltatniuk, ha a 150 ezer forintos hazai átlagbért és az 1900 eurós (580 ezer forint) uniós átlagfizetést vesszük alapul.

Az eredeti ötlet (éppen az előbbiek miatt) menet közben sokat finomodott. A kampányban a hangsúly az együtt érző gondoskodásra és a csökkentésre került. Hogy milyen mértékben és milyen áron mérséklődtek a díjak, azzal kevesen foglalkoztak. (Megjegyzem, a baloldali ellenzéket meg sem érintette a téma. A köz ügyei helyett saját magukkal voltak elfoglalva. Azon az úton bukdácsoltak, amit a Fidesz kijelölt számukra: Simon-ügy, pozícióharc, őszödi beszéd és a hétközna-
pok „rögvalóságától" igen messze álló emlékműtéma.)

A Fidesz viszont jól beindította a rezsiharcot, ami valószínűleg egészen őszig, az önkormányzati választásokig középpontban marad. A harc alól az állami és az önkormányzati szolgáltatók sem kivételek. Ezzel csak az a probléma, hogy a többkörös rezsicsökkentéssel folyamatosan nyílik az olló a hatósági és a piaci ár között. A különbséget pedig valakinek viselnie kell. A cégek nonprofittá tételével ráadásul nem marad pénz a víz-, a szennyvíz-, a távhő- és más közszolgáltató vállalatok korszerűsítésére. Rosszabb esetben a működtetésre sem.

De ezen sem lepődtem meg...

Meglepett viszont a minap egy hirdetés, amin ez állt: „Rezsicsökkentés! Energiatakarékos nyílászárók, garázskapuk, szellőzőrendszerek. Épületek hőszigetelése." A Rezsicsökkentés! szó rögtön a tábla tetejére került, feltűnő betűkkel. Mindig is éreztem, hogy nagy a szó ereje, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna. Valójában persze nem történt nagy dolog, csak annyi, hogy egy nyílászárókat forgalmazó élelmes vállalkozás meglovagolta a sikeres politikai kampányt. Ráadásul igaza van, mert legjobban a fel nem használt energia csökkenti a rezsit.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!