Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Vihar tombolt a Dunántúlon: autók akadtak el, fákat csavart ki a szél - olvasói fotók

Az esővíz egy művelődési ház és egy áruház épületét is veszélyeztette Tatán. Olvasóink fotókat küldtek Győrből és környékéről.
Várjuk olvasóink fotóit, tudósításait a viharról ide: tudosito@kisalfold.hu
18.52 - Vasárnap az ország másik felén tombolt a vihar

Az intenzív esőzés következtében több megyében is településeket öntött el a víz - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti Híradójában.

A hírműsor beszámolója szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt olyan település, Borsodbóta, amelyet meg sem lehetett közelíteni. Heves és Baranya megyében a legnagyobb a kár. A Heves megyei Egerszóláton udvarokba, pincékbe, házakba is betört a víz, több családnak el kellett hagynia otthonát. A Baranya megyei Kátolyon több tízmillió forint a kár, vannak házak, amelyek lakhatatlanná váltak.

Fejős Ádám meteorológus a Híradóban azt mondta: Tatán 24 óra alatt 73 milliméter eső esett, a havi átlag fele. Kiemelte azt is, hogy többfelé is mértek jelentős mennyiségű csapadékot, például Solton és Erdőteleken 66 milliméter, míg Szentkirályszabadján 64 milliméter eső esett egy nap alatt. A meteorológus hozzátette: lassan mérséklődik a csapadék intenzitása. A következő 3-4 napban szárazabb idő várható.

11.08 - Főként a sok esővíz miatt riasztották a tűzoltókat a szombat éjszakai vihar idején - közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnap.

Mukics Dániel azt mondta, országszerte több mint kétszáz helyszínen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, harminc helyen jelenleg is dolgoznak.
    
A hirtelen lezúduló eső pincéket, aluljárókat árasztott el, amelyekből ki kellett szivattyúzni a vizet, az úton összegyűlő víz miatt sok esetben autók akadtak el, helyenként pedig az erős szél csavart ki fákat, amelyek autópályákra, utakra és kerítésekre dőltek - közölte. 
    
Hozzátette, a legtöbb bejelentés Fejér, Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megyéből érkezett.
    
A szóvivő felhívta az autósok figyelmét arra, hogy az úton hömpölygő vízbe lehetőleg ne hajtsanak be, hanem válasszanak kerülőutat.
   
Vihar a Dunántúlon június 22-én

 Megemlítette azt is, hogy vihar idején érdemes túlfeszültség ellen védő elosztót használni, vagy kihúzni a konnektorból az elektromos készülékeket.

Vasárnap, 9.09 - Több megyében továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt. Emellett országszerte figyelmeztetnek az intenzív esőzés és a zivatarok miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott veszélyjelzése szerint felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú, az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

 Emellett zivatarveszély miatt szintén az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 
   
Peremfelhő Pannonhalma felett, szombaton. Fotó: Lajkó Barnabás
Peremfelhő Pannonhalma felett, szombaton. Fotó: Lajkó Barnabás

Azt írták: vasárnap ismét szórványosan várhatóak zivatarok, amelyek szinte bármely napszakban megjelenhetnek, és több hullámban követhetik egymást délről észak felé vonulva. Legjellemzőbb kísérőjelenségük a felhőszakadás lesz - rövid idő alatt 30-50 milliméter csapadék zúdul le -, de néhol átmenetileg viharos szél is előfordulhat.
    
Az előrejelzés szerint a hőmérséklet napközben 22-29 fok között alakul, nyugaton lesz hűvösebb. Késő estére 17-23 fok közé hűl le a levegő.
A Pest megyei Halásztelekre így érkezett a zivatar. Fotó: Horváth Erika
A Pest megyei Halásztelekre így érkezett a zivatar. Fotó: Horváth Erika

Szombaton írtuk:


21.33 - Egy korábbi, kora esti felvételt osztott meg velünk olvasónk, Csesznek az eső előtt:
Fotó: Gyenei Zoltán
Fotó: Gyenei Zoltán

Az Időkép radarképén jól látszik, hol tart most a zivatar:


20.20 - A győri Ipar utca az eső előtt. Most csendesen esik a városban:
Olvasói fotók


19.50 - Az Időkép radarképe. Ez a helyzet most a Dunántúlon:

19.20 - Tényő felett az ég:
Fotó: Sándor Vilmos
Fotó: Sándor Vilmos

19.11 - A zivatarokat követően sokfelé 10 fokot esett vissza a hőmérséklet. Az Időkép hőtérképe >>

19.03 - Vihar a Dunántúlon, Győrbe is megérkezett a zivatar.
Az Időkép radarképe jelenleg: a Dunántúl elesett.
Az Időkép radarképe jelenleg: a Dunántúl elesett.
 
Vihar a Dunántúlon
 
Fotó: Mezei Ramóna
Fotó: Mezei Ramóna

18.53 - Tét vihar előtt
 
 Fotó: Dekovics Martin
Fotó: Dekovics Martin

18.51 - Markotabödöge felett is összegyűltek a felhők, az eső már csepeg - jelentette olvasónk.
Már esik Markotabödögén. Fotó: Antalfi András
Már esik Markotabödögén. Fotó: Antalfi András
 
Egy órával ezelőtti állapot Markotabödöge felett. Fotó: Antalfi András
Egy órával ezelőtti állapot Markotabödöge felett. Fotó: Antalfi András

18.45 - Viharkárokhoz riasztják Vas megye és Komárom-Esztergom megye tűzoltóit

A felgyülemlő esővíz okozza a legtöbb gondot az ország nyugati része felett elvonuló zivatarok nyomán. Körmenden, a Bartók Béla utcában egy lakásba folyt be a víz, a Bercsényi utcában pedig azért kérték a tűzoltók segítségét, mert az udvaron összegyűlt esővíz lakóházat veszélyeztetett. A város hivatásos tűzoltói szivattyúval avatkoztak be. Tatán, a Váralja utcában családi házakat öntött el az esővíz, amely egy művelődési ház és egy áruház épületét is veszélyezteti.

A helyszínre a tatabányai hivatásos tűzoltókat és a kocsi önkéntes tűzoltókat riasztották. Egy Bacsó Béla utcai pincében körülbelül harminc centiméter magasan áll az esővíz, a tűzoltók szivattyúval avatkoznak be. Az Új úton egy körülbelül húsz négyzetméteres pincében másfél méter magasan áll az esővíz, az egység megkezdte az eltávolítását - írja honlapján a katasztrófavédelem. 

18.00 - Délután sűrű villámlással zivatarrendszer lépte át a nyugati határt. Kelet felé halad, heves viharokra kell készülni, helyenként felhőszakadással, kiadós mennyiségű, akár 30-50 mm-t meghaladó csapadékkal és jéggel, viharos széllökésekkel. A Dunántúlon első-, másodfokú riasztás van érvényben - írja az Időkép. 
 

Korábban írtuk:


Országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésük szerint zivatar és felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére. Az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Azt írták, napközben legnagyobb eséllyel a középső országrészben és az Északi-középhegység vidékén pattannak ki helyi zivatarok.

Késő délutántól nyugat, délnyugat felől egy intenzív zivatarrendszer is kifejlődik, amely a nap utolsó óráiban érheti el a Duna-Tisza közét. A zivatarok nyomában felhőszakadás, több tíz milliméter csapadék, óránként 60-80 kilométeres szél valószínű, de egy-egy helyen - elsősorban a Dunántúl déli felén - 80-100 kilométeres szélroham, illetve nagy méretű jég is előfordulhat. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakul, késő estére 17 és 25 fok közé hűl le a levegő

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kánikula jön, készüljenek fel: 35 fok is lehet a hét közepén!

Kánikula jön, készüljenek fel: 35 fok is lehet a hét közepén!
Azt ígérik, a hétvégére több fokkal mérséklődik a kánikula. Tovább olvasom