Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Több helyen havazik a Dunántúlon és az északi szél is megerősödött

Télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton.
Ön mit tapasztalt? Várjuk fotóit: tudosito@kisalfold.hu
12.50 - Útállapot, időjárás - Útinform:

A Dunántúlon elszórtan szállingózik a hó, másutt már csapadékmentes az idő.
A jelentések szerint a gyorsforgalmi utak és főutak burkolata a korábban a kiszórt sótól nedves, viszont még télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton Nógrád megyében, Solt térségében valamint a Tiszántúlon.
A látási viszonyok szinte mindenütt megfelelőek. Az ország nagy részén többnyire mérsékelt a légmozgás, élénkebb széllökéseket Sátoraljaújhely környékéről jeleztek.
A hőmérséklet -5 és +4 fok között változik.

11.56 - A jelenlegi időjárási helyzet az Időkép térképe szerint:
Frissülő előrejelzés itt >>

7.45 - Útállapot

Sokfelé havazik a Dunántúl nyugati. északnyugati részén, valamint a főváros és Székesfehérvár térségében. Fonyód és Dunaújváros környékén eső esik. Az Alföldön sokfelé, elsősorban a déli és északkeleti részeken köd miatt korlátozottak a látási viszonyok.

A jelentések szerint a gyorsforgalmi utak burkolata országszerte korábban a kiszórt sótól nedves.
Székesfehérvár környékén latyakos a főutak burkolata, máshol az országban jellemzően vizes, sónedves a főúthálózat.

Télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megyében, továbbá a Tiszántúlon. Sűrű köd miatt néhol 100 méter alatti a látótávolság a déli országrészben, illetve északkeleten.

7.05 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére csütörtök éjfélig

Előreláthatólag csütörtök kora délutánig helyenként, nagyobb eséllyel a Dunántúlon (napközben fokozatosan egyre inkább nyugaton) fordulhat elő hózápor, illetve időszakosan kissé nagyobb területre kiterjedő havazás (helyenként lepel - 3 cm).

Csütörtökön megerősödik, a Dunántúl nyugati felében és északkeleten helyenként viharossá fokozódhat (55-60 km/h, az északkeleti határ közelében akár 60 km/h) az északi, északkeleti szél. A csütörtök reggeli, délelőtti óráktól előbb északkeleten, majd később az Észak-Alföld térségében helyenként hófúvás alakulhat. Általában alacsony szintű hófúvás valószínű, de a szelesebb Bodrogköz térségében a hófúvás erősebb lehet.

Csütörtök 7.00 - az útinform közleménye

Sokfelé havazik a Dunántúl nyugati. északnyugati részén
, valamint a főváros és Székesfehérvár térségében. Fonyód és Dunaújváros környékén eső esik. Az Alföldön sokfelé, elsősorban a déli és északkeleti részeken köd miatt korlátozottak a látási viszonyok.

A jelentések szerint az M7-es autópálya Székesfehérvár-Siófok közötti szakaszán latyakos a burkolat, a többi gyorsforgalmi útszakasz országszerte vizes, sónedves.

Székesfehérvár környékén latyakos a főutak burkolata, máshol az országban jellemzően vizes, sónedves a főúthálózat.

Télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom, Somogy, Fejér és Nógrád megyében, továbbá a Tiszántúlon.

Sűrű köd miatt 100 méter alatti a látótávolság Szeged térségében, míg Lenti, Szekszárd, Mohács, Szentes, Hódmezővásárhely, Gyomaendrőd és Mátészalka körzetében 100-300 méter között alakul a belátható út hossza.

A Kisalföldön sokfelé megélénkül az északias szél, az ország többi részén többnyire mérsékelt marad a

20.59 - Helyenként ismét havazik, télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton

A Dunántúli-középhegységben sokfelé havazik, csakúgy, mint a Kisalföld keleti részén, a főváros térségében és elszórtan Somogy, valamint Baranya megyében – adta hírül az Útinform. A tájékoztatás szerint havas esőt, esőt jelentettek a Kisalföld középső részéről, a Balaton térségéből és Hódmezővásárhely környékéről. Az M1-es autópálya Budapest-Tatabánya szakaszán helyenként latyakos burkolatra lehet számítani, más gyorsforgalmi útszakaszok túlnyomórészt sónedvesek.

Esztergom és Szentendre környékén latyakos, havas, máshol jellemzően sónedves a főutak burkolata. Télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megyében, továbbá a Tiszántúlon, valamint Pécs környékén, ahol jeges szakaszok is lehetnek. Az időjárás vagy az utak állapota miatt nincsenek érvényben korlátozások, és elzárt település sincs az országban - írja az Útinform.

17.01 - A nappali hőmérséklet csütörtökön -2 és +2 fok között várható  

Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé kissé szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek, kevesebb helyen valószínű havazás. Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Reggelig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg, főként a középső országrészben szakadozhat fel a felhőzet. Elszórtan várható havazás, kezdetben nyugaton, délen havas eső, eső, néhol ónos eső is lehet. Csütörtökön délen, délkeleten sok lesz a felhő, másutt erősen és közepesen felhős területek és időszakok egyaránt lesznek. Észak-, északkelet kivételével elszórtan valószínű havazás, hózápor.

Szerdán többnyire mérsékelt marad a légmozgás, majd csütörtöktől megélénkül, többfelé meg is erősödik az északi, északkeleti szél, északkeleten néhol hófúvás is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -8 fok között alakul, a szélcsendes, havas, átmenetileg kevésbé felhős tájakon hidegebb is lehet.

13.52 -  Országszerte számos helyen mértek több mint 10, néhol 20 centiméteres hóvastagságot. Kékestetőn 32 centiméteres a hóréteg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai adataiból.

A magasabban fekvő települések közül Bakonybél Somhegypusztán 23, Úrkúton 19, Herenden 18 centiméteres a hó. Emellett Mencshelyen és Zircen 14-14 centiméteres hóvastagságot rögzítettek. Az alacsonyabban fekvő települések közül is jellemzően több centiméteres a hó.

Budapest több pontján 10 centiméternél is nagyobb a hó. Emellett 10 centiméternél magasabb a hóréteg többek között Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Monoron, Romhányban, Tolcsván, Vecsésen és Zsámbékon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében tudatta: csütörtök délelőttig elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon, illetve délkeleten, keleten fordulhat elő havazás, hózápor, melyből 4-5 centiméternyi hó hullat. Szerdán délen helyenként ónos eső sem zárható ki. Csütörtök késő estétől a délkeleti megyékben kezdődik ismét gyenge intenzitású havazás. Emellett csütörtökön megerősödik, az Észak-Dunántúlon és északkeleten időnként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A szél északkeleten hordhatja a már lehullott havat - írták.

13.45 - Tükörjég és kátyúk a győri Víztorony utcában:
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó

13.40 - Már csak kevés helyen havazik az országban, de a Sajó és a Hernád völgyében, valamint a Hajdúságban még szállingózik a hó - tájékoztatta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda délután az MTI-t.

Intenzív havazást jelzett az Útinform az M35-ös autópálya hajdúböszörményi szakaszáról is - írták. A közlemény szerint a gyorsforgalmi utak többnyire sónedvesek, vizesek, de az M1-es komáromi és lébényi szakaszán már száraz a burkolat.

A főutak általában vizesek, nedvesek a Dunakanyarban, Nógrád megyében, a borsodi Emőd és Nyékládháza térségében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Békés megyei Sarkad tájékán pedig latyakosak. A mellékutak a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén többnyire sónedvesek, de az északkeleti országrészben és a Tiszántúlon havasak, hókásásak, latyakosak, a letaposott hótól síkosak. 

11.40 - Olvasónk felvétele a Markotabödöge és az M85-as közötti útról:
Fotó: Olvasó


10.25 - Az ország jelenlegi időképe. Frissülő előrejelzés itt >>
Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

A Mávinform kora reggeli azt közölte, hogy a havazás ellenére az országos vasúthálózaton, az elővárosi- és távolsági forgalomban is jellemzően menetrendszerű a közlekedés. Kivétel a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Záhony-Nyíregyháza vonal, ahol 20-30 perccel megnövekedett menetidővel kell számolni. A közlemény szerint a szakemberek számos helyszínen folyamatosan dolgoznak a váltószerkezetek megtisztításán, illetve a peronok hó- és síkosság mentesítésén.

Amennyiben a téli időjárás mégis fennakadásokat okozna az állomásokon a hangosbemondón keresztül, a vonatokon pedig a fedélzeti utas-tájékoztató rendszer segítségével, illetve a jegyvizsgálók útján, továbbá interneten is tájékoztatják az utasokat. 

Útállapot, időjárás 8:15-kor - az Útinform tájékoztatója:

Az ország keleti, északkeleti részén még változó intenzitással havazik, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében havazik, illetve szállingózik a hó. Az ország középső részén és nyugaton már csapadékmentes az idő.

A gyorsforgalmi utak burkolata többnyire sónedves, de a keleti régióban az M3-as káli és hajdúnánási szakaszán, valamint az M35-ös autópályán hókásás, latyakos a burkolat.

A fő- és mellékutakon a nyugati, délnyugati országrész kivételével téliesek az útviszonyok. Havas, latyakos, hókásás, utakon lehet autózni. Győr, Pápa és Harkány térségében helyenként jeges szakaszok is előfordulnak.
A friss hóréteg vastagsága Pest megyében, az Északi-középhegységben, és a délkeleti határ menti megyékben több helyen is eléri az 5-10 cm-t.
A látási viszonyok jók.
Szélcsend van, vagy gyenge a légmozgás.
A hőmérséklet -7 és +3 fok közötti.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak kevés helyen havazik - Kékestetőn több mint 30 centi hó van

Csak kevés helyen havazik - Kékestetőn több mint 30 centi hó van
Csütörtök délelőttig elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon, illetve délkeleten, keleten fordulhat… Tovább olvasom