Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Több centi hó eshet, de előtte pénteken kiadós eső a Dunántúlon

Szombaton ne tervezzen kirándulást az észak-dunántúli hegyekbe, mert a viharos erejű szél hófúvásokat is okozhat.
Csütörtökön elsősorban az Alpokalja, a Dunántúli-, és Északi-középhegység magasabb pontjai ölthetnek ismét fehér ruhát, akár 1-2 centi friss hó is lehet. Majd a hét utolsó munkanapján délnyugat felől egy újabb, jelentősebb csapadékot okozó légörvény éri el térségünket - írja az Időkép.

Az OMSZ is megerősíti: péntek délelőttől kezdve nyugat felől egyre nagyobb területen beborul az ég, de a Tiszántúlon estig jellemzően fátyolfelhős idő várható többórás napsütéssel. Napközben a Dunántúlon egyre többfelé elered az eső, ami késő estétől a középső területekre és a Dél-Alföldre is átterjed. Jelentős mennyiségű csapadék várható! Az Alpokalja magasabban fekvő részein már napközben is átválthat a halmazállapot havas esőre, hóra, de ott késő estétől erre már síkvidéken is számítani kell. Délutánig a délkeleti szelet kísérhetik élénk széllökések a Dunántúl északi felén, másutt még gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Ugyanakkor estétől a szél fokozatosan északira, északkeletire fordul, és egyre nagyobb területen megélénkül, illetve meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -3 fok között várható, de a fagyzugos helyeken ennél egy-két fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de az Alpokalján, és az Északi-középhegység északi oldalán csak 4, 6 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet.

Szombaton borult lesz az ég, csak estétől csökken a felhőzet a Nyugat-Dunántúlon. Országszerte várható eső, zápor, ami nyugat felől egyre többfelé vegyes halmazállapotú csapadékba, illetve a Dunántúlon és északkeleten havazásba fordul. Az Alpokalján és a Bakonyban már hajnalban, a Dunántúl többi részén, illetve az északi hegyekben dél körül, a Duna vonalában estétől változik a halmazállapot. Ezzel együtt az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, helyenként viharos erejű széllökések is várhatók, ami különösen az észak-dunántúli hegyekben hófúvásokat is okoz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 9 fok között valószínű.

Az Időkép előrejelzése szerint a magasabban fekvő területeken akár több centiméter hó is eshet.
Korábbi felvétel. Fotó: Időkép
Korábbi felvétel. Fotó: Időkép

Vasárnap az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő lesz. Keleten eleinte még erősen felhős lesz az ég, ott havazás, havas eső is lehet, majd már a délelőtt folyamán csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, és ott is kisüt a nap. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten viharos széllökések is lehetnek, de a nap folyamán fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +7 fok között valószínű.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hullott a hó - Szombaton ismét havazás lehet a Dunántúlon - fotók, videó

Hullott a hó - Szombaton ismét havazás lehet a Dunántúlon - fotók, videó
A hétvégén a keddihez hasonló időjárás várható, így a Kőszegi-, Soproni-hegységben, illetve a… Tovább olvasom