Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 6°C | 17°C Még több cikk.

Télies útviszonyok a megyében, baleset az M85-ösön, -18 fok hajnalban, ónos esőt is kaphatunk - Fotók, videó

Az M1-es, M3-as és M7-es autópálya és az M0-ás autóút több szakaszán havas, latyakos útállapotra kell számítani, de általában sónedves a burkolat.
Továbbra is várjuk olvasóink téli felvételeit útviszonyokról, havazásról, hóemberekről, stb: tudosito@kisalfold.hu
17.27 - A forgalmat lassítják a hóeltakarításban, vagy a preventív védekezésben részt vevő munkagépek​

Az ország nagy részén, főleg a középső és keleti területeken havazik. A szinte folyamatos csapadék utánpótlás miatt nem csak a mellékutakon, hanem a gyorsforgalmi- és főúthálózaton is télies útviszonyokra, az M1-es, M3-as és M7-es autópálya és az M0-ás autóút több szakaszán havas, latyakos útállapotra kell számítani, de általában sónedves a burkolat - írja az útinform.

A forgalmat lassítják a hóeltakarításban, vagy a preventív védekezésben részt vevő munkagépek, melyeket megelőzni tilos és balesetveszélyes, így mindenképpen megnövekedett menetidővel kell számolni.

Az M1-es autópályán a főváros felé, a 65-ös km-nél, Tata előtt két kamion ütközött össze. Csak a külső sávon halad a forgalom.

Hegyeshalomnál az M1-es autópálya átkelőnél zavartalan a forgalom - olvashatjuk az útinform honlapján.
 
Győr és Abda között. Fotó: Olvasó
Győr és Abda között. Fotó: Olvasó
Szigetköz. Fotó: Olvasó
Szigetköz. Fotó: Olvasó
Szigetköz. Fotó: Olvasó
Szigetköz. Fotó: Olvasó
13.25 - Havazás, hófúvás, ónos eső: mutatjuk a Magyar Közút és a rendőrség jó tanácsait! >>

13.05 - Az útinform jelentése

A Dunántúlon a Közép- és Észak-magyarországi régióban havazik. Emőd és Hajdúnánás körzetében ónos eső esik. A gyorsforgalmi utak burkolata általában nedves, sónedves, néhol havas. A fő- és mellékutak burkolata az északnyugati megyékben a havazással érintett területeken havas, latyakos.

A friss hóréteg vastagsága Győr-Moson-Sopron megyében 5-10 cm

a Közép-Dunántúlon 1-4 cm.

Tapolca tájékén a havazás miatt csökken a látótávolság, máshol a látási viszonyok jók. Pápa környékén élénk szél fúj, máshol szélcsend van, elvétve gyenge a légmozgás.

12.50 -  A Győr-Szol közleményéből kiderül: kedden a délelőtti órákban ismét megindult a havazás, ezért a szolgáltató folyamatosan juttatta ki a szóróanyagot az utakra, hidakra, buszmegállókba. Az ügyeletben lévő járművek és dolgozók a meghatározott program szerint jelenleg is síkosságmentesítik az utakat, közterületeket.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a magántulajdonú lakóingatlanok vagy üzlethelyiségek előtt a járda takarítása a tulajdonos illetve a bérlő feladata, ezeken a területeken nekik kell a síkosságmentesítést elvégezniük.

Fontos tudnivaló, hogy a számozott főutak síkosságmentesítése a városon belül is az Állami Közútkezelő feladata. Így például a közútkezelő gépei végeznek munkát az 1-es főút (bizonyos szakaszon Szent István út) teljes vonalán, a Baross-hídon, a Bácsai úton, a 81-es (bizonyos szakaszon Fehérvári út) úton, 82-es (bizonyos szakaszon Szent Imre út) úton és a Ménfőcsanak és Gyirmót között futó 83-as úton.

A télies időjárás, a havazás miatt csúszásveszély alakult ki a vízpartokon is. A győri folyópartok mentén elkészült új szakaszok több pontján figyelmeztető táblák jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély.

12.20 - A Dunántúlon, és az északi területeken erős havazás kezdődött. A csapadékzóna nap közben délkelet felé vonul át az országon, nyomában hó, illetve havas eső várható. A folyamatos csapadék utánpótlás miatt nem csak a mellékutakon, hanem a gyorsforgalmi- és főúthálózaton is időszakosan télies útviszonyokra, Az M1-es autópálya lébényi és komáromi szakaszán néhol havas, latyakos útállapotra kell számítani, de általában sónedves a burkolat. A forgalmat lassítják a hóeltakarításban, vagy a preventív védekezésben részt vevő munkagépek, melyeket megelőzni tilos és balesetveszélyes, így mindenképpen megnövekedett menetidővel kell számolni - közölte az útinform.

11.55 - Rajkán délelőtt 10 óra óta havazik - írta olvasónk és fotókat is küldött.
Havazik a megyében - január 8. - olvasóink fotói
 


11.30 - Baleset az M85-ösön. Részletek >>

10.10 - Szinte az egész megyében havazik
Forrás: idokep.hu

9.45 - Megdőlt az idei téli hidegrekord, kedden mínusz 18 foknál hidegebbet is mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Mint írták: ezen a télen még nem mértek ilyen hideget, mint kedden hajnalban Vásárosnaményban, ahol mínusz 18,6 Celsius-fokig hűlt le a levegő. Ugyanakkor megjegyezték: két évvel ezelőtt ezen a napon Tésán mínusz 28,1 fok volt. 

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden országosan mínusz 6 és plusz 3 fok között alakul. A következő napokban előfordulhatnak mínusz 10 fok körüli minimumok, de aztán fokozatosan enyhül a hideg.

7.45 - Ónos eső a soproni járásban
Forrás: met.hu

Kedd 7.00  - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére kedd éjfélig

Az éjszaka kialakult gyenge havazás tovább vonul kelet felé a reggeli órákban, majd nyugat felől a délelőtt folyamán újabb és intenzívebb csapadékzóna alakul ki, amely az enyhébb légtömegek hatására a Dunántúlon fokozatosan esőre vált. Útja során a Dunántúlon vegyes halmazállapotú csapadék, a Duna vonalától keletre pedig jellemzően hó várható. A Dunántúlon a halmazállapot-váltást átmenetileg ónos eső is kísérheti - írta a met.hu.
A várható friss hó mennyisége az ország déli felén lepel - 5 cm, az északi felén 4-5 cm fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén kb. 5-10 cm-re lehet számítani. Komárom-Esztergom - Észak-Pest - Nógrád megyében lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken 10-15 cm fölötti friss hóréteg sem kizárt éjfélig, a hegyekben (Dunazug-hg, Börzsöny) 15 cm fölötti is várható. Elsősorban Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.

A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is legfőképpen a Tiszántúlon okozhat hófúvást délutántól.

Kedd 6.55 - Útállapot, időjárás

A Duna vonalában és annak környezetében jellemzően hószállingózást jeleztek, Mohács térségében hódara esik, Szentendrénél havas eső.

A gyorsforgalmi utak burkolata keleten általában száraz, a Dunántúlon sónedves. A főutak Székesfehérvár és Tamási térségében havasak-latyakosak, A Dunántúlon nagyrészt nedves-sónedves, másutt száraz a burkolat.

Kisvárda és Mátészalka térségében a korábbi havazás nyomán még előfordulhatnak a letaposott hótól síkos alsóbbrendű utak, valamint Vas és Veszprém megyében, valamint Székesfehérvár térségében, a havazással érintett területeken havas, latyakos a mellékutak burkolata.

A hőmérséklet -16 és 0 C fok között változik.
Az M2-es autóúton a 24-es km-nél Dunakeszi térségében egy műszaki hibás kamion akadályozza a pálya forgalmát, így az csak egy sávon váltakozó irányba haladhat.

Az 510-es főúton Taksonynál két személygépjármű koccant össze a 25-ös km-nél, a műszaki mentés idejére a forgalom félpályán haladhat.

Hétfő
Továbbra is várjuk olvasóink téli felvételeit útviszonyokról, havazásról, hóemberekről, stb: tudosito@kisalfold.hu

Figyelmeztetés a megyére

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést - írták az MTI-hez hétfő este eljuttatott veszélyjelzésben.
    
A havazás miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a fővárosra, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
    
Hétfőn az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődik, amely éjfélig nagyjából a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el; 2-3 centiméter hó hullhat. Kedden továbbterjed a havazás a keleti országrészre, de eközben nyugat felől az enyhébb légtömeg hatására a havazás fokozatosan esőre vált. A Budapest-Kelebia vonaltól keletre végig havazás várható. A Dunántúlon átmenetileg ónos eső is lehet.
    
A várható friss hó az ország déli felén maximum 5, az északi felén 5 centiméter fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméternyi hó is hullhat. Komárom-Esztergomban, Pest megye északi részén és Nógrádban lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken kedd éjfélig 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméternél több is hullhat. Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.
    
A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, főként a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól.
    
Az előrejelzés szerint kedd hajnalra általában mínusz 10 és mínusz 2 fokig hűl le a levegő, de a derült, hóval borított területeken ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és plusz 3 fok között valószínű.
 
 

Síkosságmentesítés Győrben


A Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési és Kivitelezési Igazgatósága a meteorológiai előrejelzésekben szereplő további havazás miatt hétfőn 18 órától elrendelte a síkosságmentesítésben és a hó eltakarításban résztvevő munkatársak telephelyi ügyeletét. Így szükség esetén a cég azonnal megkezdheti a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást.

A szolgáltató munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárás alakulását. A hajnali lefagyások megelőzésére síkosságmentesítik az utakat. Fagyás, havazás esetén, a korábbi évekhez hasonlóan előre meghatározott menetrend szerint végzik a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást. Először a hidakon, felüljárókon, tömegközlekedési útvonalakon tűnnek fel a járművek, ezt követően kerül sor lakóutcák, járdák, parki átvezető utak megtisztítására. A buszmegállókat és a hidak lépcsőit kézi erővel szórják fel és takarítják.

A számozott főutak városi szakaszain az Állami Közútkezelő végzi a munkát.

A téli közlekedés biztonságához, a balesetek elkerüléséhez elengedhetetlen az autósok közreműködése. Rendkívüli időjárási körülmények között csak megfelelően felkészített, téli gumival ellátott járművel szabad elindulni. A közlekedőknek számolniuk kell a megnövekedő utazási idővel és azzal, hogy az útvonalak fokozatosan, a munkagépek haladási ütemével párhuzamosan válnak járhatóvá. A Győr-Szol Zrt. felhívja a közlekedésben résztvevők figyelmét arra, hogy az előttünk álló időszakban az útnak indulók várhatóan télies körülményekre számítsanak.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a magántulajdonú lakóingatlanok vagy üzlethelyiségek előtt a járda takarítása a tulajdonos illetve a bérlő feladata, ezeken a területeken nekik kell a síkosságmentesítést elvégezniük.

Csúszásveszély a vízpartokon

A télies időjárás, a havazás miatt csúszásveszély alakult ki a vízpartokon is. A győri folyópartok mentén több helyen figyelmeztető táblák jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás vagy hóesés miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély.

Jégre menni tilos!

Nagyobb hidegben, jegesedés esetén a Győrben található városi tavakra, folyószakaszokra is vonatkozik a csúszkálás, a korcsolyázás tiltása, ezt a téli sportot a műjégpályán lehet űzni.

Kedden országos havazás

Az útinform közleménye: az előrejelzések alapján keddtől ismét országos havazás várható, főleg az ország északi területein. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is 12 órás váltott műszakokban, minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon fog dolgozni. Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a 0-24 órás munkavégzésük mellett folyamatos havazás idején időszakosan téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell egyes térségekben készülnie az autósoknak.
Forrás: magyar közút facebbok

Milyen időjárás várható a következő téli napokban?

A meteorológiai előrejelzések alapján kedden újabb jelentős havazás várható, az ország déli felén akár 5, az északi felén 5 centiméter fölötti friss hó hullhat. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén körülbelül 5-10 centiméterre lehet számítani. Míg Komárom-Esztergom, Pest megye északi részén és Nógrád megyében 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű kedd éjfélig, a Dunazug-hegységben és a Börzsönyben pedig akár 15 centiméter fölötti is várható. Tapadó hóra elsősorban Komárom-Esztergom megyében lehet számítani. A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is legfőképpen a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól. Szerdán még folytatódhat a havazás, elsősorban a Dunántúlon.

Csütörtökön és pénteken pedig már csak helyenként várható kisebb hószállingózás, de többfelé megerősödhet a szél, így hófúvásos szakaszokra is lehet majd számítani.

 Milyen ütemezés mellett végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hóeltakarítási munkákat?

 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a 2018. november 10-től kezdődő téli üzemeltetési időszakban a mai napig több mint 80 ezer tonna sót és 4,5 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra. A társaság munkatársai a következő napokban is 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint ütemezetten végzik, először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon végzik el. A lehetséges helyszíneken a megelőző, úgynevezett preventív sószórási munkákról is gondoskodnak a szakemberek.

 Milyen útviszonyokra számíthatnak a közlekedők a következő napokban?

Egy-egy munkagépre körülbelül 40-50 kilométernyi jut, ekkora útszakaszon a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák a beavatkozástól és az időjárási helyzettől függően 2-5 órát vesznek igénybe. Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén újra téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el. Vagyis a társaság folyamatos és ütemezett munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére.

Korábban

Várható időjárás az ország területén kedd estig -  a met.hu előrejelzése

Hétfőn  általában derült vagy gyengén felhős idő várható, de a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős körzetek is előfordulhatnak, ott hószállingózás, kisebb havazás is lehet. Estétől nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és kedden már többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Egyre többfelé várható havazás, amely elsősorban a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közének nyugati tájain is átválthat havas esőbe, esőbe, néhol átmeneti ónos eső sem kizárt.

Kedden élénk, néhol erős lökések kísérik a déli, délnyugati szelet, amely az Alföldön időnként a havat is hordhatja.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között alakul, de a derült, havas területeken -15 fok köré is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden +3 és -6 fok között valószínű, nyugaton lesz enyhébb az idő.
Illusztráció
Illusztráció

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás, hófúvás, ónos eső: mutatjuk a Magyar Közút és a rendőrség jó tanácsait!

Havazás, hófúvás, ónos eső: mutatjuk a Magyar Közút és a rendőrség jó tanácsait!
A télies útviszonyok miatt közleményt adott ki az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Közút… Tovább olvasom