Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Koszt és narancssárga naplementét hozhat a saras eső a hétvégén

Hétfőig ne mosson kocsit és ne pucoljon ablakot.
Különösen vasárnap számíthatunk arra, hogy jelentősebb mennyiségű szaharai eredetű por érkezzen hazánk fölé, és mosódjon ki a várható esővel együtt - tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A kosz mellett azért szépet is hozhat az esővel érkező szaharai eredetű por: szerencsésebb esetben narancssárga naplementét is eredményezhet.
Önöknél milyen az idő?
Fotózza le, hogy milyen nyomot hagyott a saras eső, vagy ha különösen szép naplementét látott!
Várjuk Olvasóink fotóit a tudosito@kisalfold.hu-ra!

Facebook posztjukban arra is magyarázatot adtak, hogy a "Majd ha piros hó esik" mondás milyen időjárási jelenség miatt születhetett meg: amikor a dél, délnyugat felől érkező sivatagi por enyhe, nedves légtömeggel érkezik, saras esőt okoz, ugyanez téliesebb viszonyok között viszont vörösesre színezheti a hópelyheket, innen ered a "piros hó" kifejezés. A jelenség viszont közel sem olyan ritka, mint amire a mondás utal...

Korábban írtuk:
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtti Facebook-posztjában arra figyelmeztetett, hogy a hétvégén, különösen vasárnap számíthatunk arra, hogy jelentősebb mennyiségű szaharai eredetű por érkezzen hazánk fölé, és mosódjon ki a várható esővel együtt.

Hogy ez mivel jár? Összekoszolhatja az autók karosszériáját, ablakokat, illetve szerencsésebb esetben narancssárga naplementét is eredményezhet.

"Amikor a dél, délnyugat felől érkező sivatagi por enyhe, nedves légtömeggel érkezik, saras esőt okoz, ugyanez téliesebb viszonyok között viszont vörösesre színezheti a hópelyheket, innen ered a "piros hó" kifejezés. A jelenség viszont közel sem olyan ritka, mint amire a mondás utal" - írja az OMSZ.

Várható időjárás az ország területén szombat estig


Jobbára erősen felhős lesz az ég, de ma főként az Északi-középhegység tágabb környezetében tartósan borult maradhat az idő. Délután az északkeleti, keleti tájakon is megszűnik a csapadék, majd késő délutántól, estétől elsősorban az északi országrészben elszórtan eső, zápor valószínű. Szombaton napközben már csak helyenként, késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon viszont ismét egyre több helyen számíthatunk esőre, záporra.

A déli, délkeleti szelet egyre több helyen kísérhetik erős, Sopron térségében olykor viharos közeli lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 10 és 17 fok között várható, de az Északi-középhegység térségében ennél pár fokkal hidegebb is lehet - írja a met.hu.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat: szaharai por érheti el az országot

Figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat: szaharai por érheti el az országot
A por az esővel összekoszolhatja az autók karosszériáját, ablakokat. Tovább olvasom