Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Köd nehezíti a közlekedést az országban - jó tanácsok a rendőrségtől

A karácsonyi rokonlátogatásos, utazásos időszakban igazán jókor jön a köd. Figyeljenek oda nagyon az utakon!
Köd nehezíti a közlekedést az ország több megyéjében, főként északon, az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést is kiadott - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában kedden. Borsod megyében egyes helyeken 100 méter alá csökkent a látótávolság, és csúszóssá váltak az utak, de a nap második felében javulhatnak a látási viszonyok. Fejős Ádám meteorológus azt mondta, az északi, észak-keleti megyékben több helyen egész nap megmaradnak a ködfoltok és csütörtökig hasonló időre van kilátás. Lassan azonban javul majd az időjárás - tette hozzá.

Éjszaka főleg keleten lesz sok a felhő, az északi hegyek környékén és a Kisalföldön pedig ismét köd és rétegfelhőzet képződhet, szitálás is lehet. Szerdán a köd várhatóan gyorsan feloszlik, a változó, főleg magasszintű felhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk, számottevő eső csak estefelé alakulhat ki a nyugati határnál - írja a met.hu. Ma a délnyugati szelet csak a Dél-Dunántúlon, holnap a déli, délkeleti szelet már többfelé, főként északnyugaton kísérhetik erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű, gyenge fagy a Duna-Tisza közén és az északi völgyekben lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 9 és 14 fok között alakul, de az északi, tartósabban ködös tájakon csak 4, 5 fok és 7 fok várható.

Nem csak a karácsonyt ünneplőkre, de Európa időjárására is a csendesség jellemző. A nyugodt, eseménytelen idő a mediterrán térségben található anticiklonnak köszönhető, amelynek területén jellemzően kevés a felhő, száraz és enyhe a levegő. Északi peremén azonban igen nagy területen alakult ki alacsonyszintű felhőzet, így Franciaország, Németország, Lengyelország északi részén fehér helyett szürke az ünnep. Frontokhoz kötődő felhőzet és jelentősebb csapadék csak Portugália, a Brit-szigetek és Skandinávia területén fordul elő, Norvégia déli részén néhol 30-50 mm-t mértek. A magashegységekben stabil a hótakaró, az Alpok északi oldalán 2-3 méteres réteg alakult ki. A hőmérséklet nem egyenletesen változik északról dél felé. A leghidegebb éjszakák Skandináviában, Spanyolországban, a Balkán-félszigeten és az Alpok térségében vannak, ettől északra kissé enyhébb az idő. A mediterrán térség mellett igen enyhe a nappal Angliában és a Kárpát-medence környezetében is, nem ritka a 10 fok körüli csúcsérték. Szerda estig hazánk fölé az említett anticiklon peremén enyhe, és egyre nedvesebb levegő áramlik.


A rendőrség balesetvédelmi tanácsokkal is készült a ködös idő alkalmából:

A ködös időben történő közlekedés nagyobb odafigyelést igényel, a legrosszabb vezetési körülmények egyike. A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást - írja a police.hu.
 

 • Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét! Gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Fontos a követési távolság növelése, ködben nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot. Lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől! 
   
 • Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.
   
 • Fokozott ködképződéssel számolhatunk folyók közelében, zárt völgyekben, erdős hegyi útszakaszokon. 
   
 • Ilyen időben fárasztóbb a vezetés, idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt! 
   
 • Köd esetén használjunk ködfényszórót! Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez!
   
 • A láthatóságunk érdekében a gépjármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsuk tisztán, de ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is! A belső pára megakadályozása érdekében kapcsoljuk be a légkondicionáló készüléket, a levegő áramlásának irányát a szélvédő felé terelve! A hátsó szélvédő páramentesítésére is figyeljünk!
   
 • Közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik! Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sűrű ködre figyelmeztet a meteorológia

Sűrű ködre figyelmeztet a meteorológia
A köd feloszlása után hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt majd. Tovább olvasom