Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Igazi kánikulát kap szerdán Sopron és Győr is, de jöhetnek zivatarok is - 37 fokkal támad a nyár

Igazi kánikulát kap szerdán Sopron és Győr is, de jöhetnek zivatarok is - 37 fokkal támad a nyár
A hőség mellett szerdán extrém UV-B sugárzás is várható.

11.00 - dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár a Magyarország egész területén érvényben lévő 2. fokú hőségriasztást június 28. (szerda) 24.00 óráig meghosszabbította.

Korábban

Az év eddigi legmelegebb napján a hőség mellett záporok, helyenként akár heves zivatarok is lehetnek; csütörtökön gyökeres átalakulást hoz egy hidegfront -  írta szerda reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat a  Facebook-oldalán.


Az év eddigi legmagasabb hőmérsékletét június 23-án Kaposváron mérték. Akkor 36,3 fokig melegedett a levegő, de most jó eséllyel  melegebb lesz. Több helyen 34-35 Celsius-fok körüli  csúcshőmérséklet valószínű, de helyenként akár 36-37 fok is lehet -  közölte a meteorológiai szolgálat megjegyezve: ezekben a napokban  az átlagos csúcsérték 26-27 fok körül alakul.
Támad a meleg, lecsapott a zivatar? Küldjön fotót: tudosito@kisalfold.hu

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: sokfelé  25, az Alföld nagyobb részén és a Dél-Dunántúlon, a magasabb  éjszakai hőmérséklet miatt pedig a Kisalföldön is 27 fok felett  alakul a középhőmérséklet. A Dél-Alföld egyes részein 29 fokot  meghaladó középérték  várható.

A tartós hőség miatt szerdára az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés,  Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és  Tolna megyében másodfokú a figyelmeztetés.

Helyenként - legnagyobb eséllyel a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében - alakulhat ki zivatar, melyhez viharos szélroham, rövid ideig tartó  intenzív csapadék és jégeső társulhat. Elsősorban a Dél-Dunántúlon  és az Alföldön olyan heves zivatarok is lehetnek, amelyeket 90  kilométer/óránál is erősebb szél és nagyméretű (akár 2-3  centiméteres átmérőjű) jég kísérhet. A heves zivatar veszélye miatt  Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves,  Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna adták ki szerdára az elsőfokú  figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán jelezte: éjjel, illetve csütörtökön viharos széllel, záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezik. Ennek hatására az elmúlt 8-10 napban jellemző időjárás fokozatosan megváltozik. Több hullámban - előbb nyugaton, északnyugaton, legkésőbb délkeleten - megszűnik a hőség.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szerda éjfélig

HŐSÉG: Tovább fokozódik a hőség; sokfelé 25, az Alföld nagyobb részén és a Dél-Dunántúlon, a magasabb éjszakai hőmérséklet miatt pedig a Kisalföldön is 27 fok felett alakul a középhőmérséklet. A Dél-Alföld egyes részein 29 fokot meghaladó középérték is várható.

ZIVATAR: Helyenként - legnagyobb eséllyel a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében - alakulhat ki zivatar, melyhez viharos (60-85 km/h) szélrohamok, rövid ideig tartó intenzív csapadék (15-25 mm) és jégeső társulhat. Heves zivatarnak is van esélye elsősorban a Dél-Dunántúlon és az Alföldön, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég (> 2-3 cm) kísérhet.

SZÉL: Napközben a délies szelet a Dunántúl északnyugati részén viharos lökések kísérhetik.
 37 fokkal támad a nyár

Szerdán fokozódik a hőség,  napközben 32-37 fokig melegszik a levegő - hívta fel a figyelmet az  Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott  veszélyjelzésében.

A tartós hőség veszélye miatt szerdára már nyolc megyére -  Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron,  Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna - másodfokú, az ország  többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.   

A középhőmérséklet szerdán sokfelé 25, az Alföld nagyobb részén  és a Dél-Dunántúlon, a magasabb éjszakai hőmérséklet miatt pedig a  Kisalföldön is 27 fok felett alakul. A Dél-Alföld egyes részein 29  fokot meghaladó középérték is várható.   

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 17-22  Celsius-fok között alakul. Napközben 32-37 fokig melegszik a levegő.   

Kitértek arra is, hogy napközben a Dunántúl északnyugati részén  viharossá fokozódhat a szél. Emellett legnagyobb eséllyel a  Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység  térségében alakulhat ki néhol zivatar, de várhatóan heves  kísérőjelenségek nélkül.   

A tartós hőség veszélye miatt Szentes Tamás országos  tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár szerda  éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást.

Várható időjárás az ország területén szerda estig   

Éjszaka átmenetileg fátyolfelhős lesz, majd több helyen kiderül  az ég. Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett nyugat felől  megnövekszik a fátyolfelhőzet, délután a gomolyfelhő-képződésből  helyenként - jobb eséllyel az Alpokalján, az Észak-Alföldön és az  Északi-középhegység térségében - valószínű zápor, zivatar.  Éjszakára mindenütt mérséklődik a légmozgás, szerdán viszont a több  helyen megerősödő déli szelet Sopron környékén és a Kisalföldön már  viharos széllökések is kísérhetik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22 fok között  alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 32 és 37 fok között  valószínű.

Extrém UV-B sugárzás is várható

 A hőség mellett szerdán  extrém UV-B sugárzás is várható - hívta fel a figyelmet az Országos  Meteorológiai Szolgálat kedd esti, az MTI-hez eljuttatott  közleményében.     

Azt írták: szerdán 8.2-es (extrém) UV-B sugárzás várható.  Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén  is bőrpír keletkezhet.   

A tartós hőség veszélye miatt Szentes Tamás országos  tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár szerda  éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást.   

A meteorológiai szolgálat korábban azt közölte: szerdán  fokozódik a hőség, napközben 32-37 fokig melegszik a levegő.   

A tartós hőség veszélye miatt szerdára már nyolc megyére -  Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron,  Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna - másodfokú, az ország  többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán még melegebb lesz

Napközben 32-37 fokig melegszik a levegő. Tovább olvasom