Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Amikor hótakaró borítja az ennivalót, életmentő a madarak etetése - mutatjuk, mit tegyen!

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején életmentő lehet, hiszen ilyenkor számukra sokkal kevesebb a felcsipegethető mag, növény, rovar és egyéb tápanyag.
Amikor a fák elhullajtják leveleiket – amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggő hótakaró - érdemes körülnézni kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak.
 

Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket! Az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak.

További búvóhelyet készíthetünk, ha a már "gazdátlan" virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze!
 
Fotó: Orpheusz Egyesület
Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület

A napraforgó-magvak sok madarat (a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, harkályt) életben tartanak. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a madáretető kihelyezése csak az első lépés. Azokat rendszeresen tölteni kell élelemmel is: ne hagyjuk cserben a madarakat, ha megszokják, hogy oda járhatnak enni! Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni.
 

A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni.

Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót! Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úgy tűnik, elmarad a fehér karácsony

A hétvégi havazás után Észak-Dunántúl jó részét összefüggő hótakaró borította hétfőn, amelynek… Tovább olvasom