Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Sopronnémeti története

Sopronnémeti a Rábaközben található, Csornától 10 km-re délnyugatra a Szombathely-Hegyeshalom vasútvonal mentén. Földrajzilag sík, egy kicsi, de zsilipelt patak a Keszegér szeli ketté. Lakosság száma: 294 fő. Megoszlása 55 fő 18 év alatti, aktív felnőtt 142, 97 fő pedig nyugdíjas.

A falu közművekkel jól ellátott. Telefon, víz, szennyvíz, gáz kiépített, a lakossági hulladékszállítás megoldott. ÁFÉSZ bolt, Posta és Orvosi Rendelő, Óvoda működik. Alapvető elvárások a lakosság felől, de az idegen szemnek is kedves látvány a folyamatos parkosítás, intézményekben és közterületeken egyaránt.

A község nyitott minden vállalkozói igényre, támogatja a zöldmezős beruházásokat, illetve segíti a letelepedést (vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel.)

Minden évben sikeres a falunap, amelyen a főzőverseny megyei jelentőségű, a színes programok pedig több ezer ember szórakozását biztosítják. A falu minden pályázati lehetőséget megragad, ennek eredményei a felújított járdák, természetbarát játszótér, a modern Községháza és Teleház.

Községünk nyitottságát jellemzi a testvérfalui kapcsolatok erősödése, Őrimogyorósd, Szécsisziget után az erdélyi Szövérd település is szorgalmazza a hatékony együttműködést. A falusi turizmushoz kapcsolódó kézműipar is kezd kialakulni, hisz jelenleg is működik egy keramikus és egy diszmű kovácsolással foglalkozó vállalkozás. A község szép, rendezett, nyugodt, jó levegőjü kistelepülés, mely ideális a településen átutazó, vagy pihenési szándékkal ideérkező vendégek számára. A falu ezen arculatát a jövőben is szeretnénk megőrizni.

Sopronnémeti története

A község említése 1318-ban történik először.
Neve Nemithy volt.  1894-től hivatalosan megállapított neve Sopronnémeti. Birtokosai az Osli és más nemesi családok. Az Osl nemzetség ötödik ága az úgynevezett Németi ág volt. A belőle száramazó családot a XIV. század közepén a Csornától délre eső Németi falu után kezdték Németinek nevezni.

A község a megye törvénytevő gyűléseinek egyik legállandóbb székhelye volt. (sedes indicária, sedria). Az Osli nemzetség XIV. sz-ban élő Sopronvármegyében szereplő tagjai még nemzetiségi alapon osztozkodtak. Az öt nemzetség: Osli, Beled, Szer, Móroc Németi ág.

Nagy családi osztozkodás történik az Ostffyak között. Németi fele ezidőben  Ostffy Jánosnak jutott. Később az ági birtok egyre összébb zsugorodott és a Németi ág egyre jelentéktelenebb szerepet játszott a megyében.

Németi földesurai, földbirtokosai:
1767-ben : Esterházy Miklós József hg.,
1840-ben Chernel, Horváth László,
1850-ben Esterházy Pál Antal hg., Tóth Bálint, Végh család

1900-ban a lakosok száma: 688 fő, de sajnos az idők folyamán ez egyre csökkent. Jelenleg 294-en lakunk e kis faluban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pereszteg története

A Kisalföld nyugati szélén fekszik. Felszíni vizeit az Ikva patak gyűjti össze. Közvetlenül határos… Tovább olvasom