Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Sobor története

Sobor a Rába partján fekvő kis település, amelyet északról a Tákó-patak határol. Csornától 25km-re fekszik, Szany nagyközség szomszédságában.

Az állandó népesség számának változását vizsgálva megállapítható, hogy az elmúlt 10 évet vizsgálva Sobor is 10 % körüli visszaesést élt át. Sobor lakossága 2003-ban 321 fő.

A helység neve szláv eredetű, személynévből keletkezett magyar névadással. Egyik múlt századi pecsétjén ekevas, és jobbról-balról két-két csillag található, a másik pecsét mezejében búzakéve, csép, kasza, sarló, ekevas, gereblye, villa, az egész felett Isten szeme látható.

A lakóházak száma 200 év alatt a háromszorosára nőtt, ma 180 ház van a faluban, néhány ebből lakatlan. A lakások korszerűsítését az elmúlt években végezték el azzal, hogy szinte teljesen ellátták vezetékes ívóvízzel, telefon a lakások 62%-ában található. Folyamatban van a gázellátás szervezése és a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése. A település népi hagyományai közül a férfi körtánc, a verbunk szerzett országos hírnevet magának. Énekes táncos hagyományait, és népszokásait kiadványok őrzik. A falu nevezetessége a vidék híres betyárja Sobri Jóska, akinek az apja Soboron volt kanász. 

Közösségi élet

A hagyományok ápolásával, őrzésével a Hagyományőrző Néptánccsoport foglalkozik. Helyi jellegzetes táncunk a Sobri verbunk. A falu Búcsúját Péter-Pál napkor tartja (június utolsó hétvégéje).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pereszteg története

A Kisalföld nyugati szélén fekszik. Felszíni vizeit az Ikva patak gyűjti össze. Közvetlenül határos… Tovább olvasom