Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Öttevény története

A Mosoni-Duna és a Rábca gyakori kiöntéseire vezeti vissza a hagyomány a falu nevét: Öntés - Öntevény - Öttevény. A XIX. században Öttevény-szigetnek nevezték.
A település megközelíthető: az 1-es úton Győr után, vagy az M1-es autópályán Győrig, majdt tovább az 1-es úton; vasúton: a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vonalon.

A Mosoni-Duna és a Rábca gyakori kiöntéseire vezeti vissza a hagyomány a falu nevét: Öntés - Öntevény - Öttevény. A XIX. században Öttevény-szigetnek nevezték. A Duna itt hatalmas meandert írt le, ekkor a falu még a Szigetközhöz tartozott. Később a folyó kanyarulatát levetélte, és Öttevény a Mosoni-síkság települése lett. Oklevelek már 1210-ben említik a települést.

Birtokosai voltak a Héderváryak és a Szentgyörgyiek is. A Bécsbe vivő országúton Hochstrass (Hackstrass) néven, mint beszállóhely szerepelt a XVI-XVII. században. A szélesen terpeszkedő Mosoni-lapályon a XIX. században Magyarország legnevesebb családjai a legmodernebb gazdálkodást folytatták. E gazdagságnak és szemléletnek az eredményeként egymást követően épültek a kastélyok és a kúriák.


Forrás: www.vendegvaro.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsira története

A falut 1225-ben már oklevél említi. A trianoni döntés után a szorosan a határhoz szorult falunak a… Tovább olvasom