Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Jánossomorja története

A település megközelíthető: az 1-es úton Mosonmagyaróvár előA település megközelíthető: az 1-es útról, vagy az M1-es autópályáról Mosonmagyaróvárnál letérünk, onnan tovább a 86-oson délnyugati irányban, de elérhető Csorna felől is a 86-os úton; vasúton: a Szombathely-Hegyeshalom vonalon.tt az út jobb oldalán.

Egykor három önálló falu volt itt, amelyek a török háborúkban elpusztultak, és ahol a XVII-XVIII. század fordulóján Baden-Württembergből és Alsó-Ausztriából érkező németajkúak telepedtek le.

A régészeti leletek bizonyítják, hogy a három település az Árpád-korból való volt. Első okleveles említésük igazolja ezt, magyar alapításra utal. Avar, frank, bajor és magyar lakosság élt a területen, majd a tatárjárás és a török korszakot követően német telepesek is érkeztek. A német lakosságú község fejlődését kedvezően befolyásolta, hogy a Habsburg-főhercegi uradalom hozzásegítette Szentjánost a mezővárosi rang elnyeréséhez. A Pozsony-Szombathely vasút megnyitásával nagyüzemek kezdték meg működésüket.

Módos, földműveléssel, széna-, nád- és gabonakereskedéssel foglalkozó heidebauerek éltek itt, akik jellegzetesen építkeztek, szorosan egymás mellé építették házaikat. A széles homlokzatú, kétosztatú, kettő vagy négyablakú épületek a településnek zárt utcasort és városias külsőt adtak.

Forrás: www.vendegvaro.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóny története

A község első írásos emléke – Kóny alapítólevele – 1228-ból származik. Az oklevél… Tovább olvasom