Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Gyarmat története

Győr-Moson-Sopron megye délkeleti részén, a Győrt Pápával összekötő 83-as számú főútvonal és a Győr-Szombathely közti vasútvonal mentén helyezkedik el. Győrtől kb. 30 km-re délre, Pápától 15km-re északra található.

Földrajzilag a Marcal-medence és a Sokoróaljai-dombvidék találkozásánál fekszik. A település felszíne enyhén dombos, nyugatról keletre fokozatosan emelkedik 120 m-es magasságról 162 m -re.
  
Gyarmat története

A falut először 1153-ban említették írott források. A falu északi határában haladt el a Győrt Mursellával összekötő római út. A győri káptalan 1268. évi levele szerint királyi buchariusok (pohárnokok) lakták. Egyéb lakosai királyi favágók és szőlőművesek voltak.

Olvasóink írták

 • 4. Nagy Róbert 2008. október 26. 19:50
  „Kedves Terézia!

  Bocsánat, de némileg abbmaradt az oldal látogatása, mert időközben kislányunk született és a netezés elmaradt. A falu történetével kapcsolatban még remélem tudunk értekezni...”
 • 3. tereziahorvath 2008. július 31. 22:40
  „Nagy Róbertnek:
  Én szívesen fogadok bármilyen információt Gyarmatról, ami a történetével kapcsolatos!
  e-mail: terezia.horvath@freemail.hu”
 • 2. tereziahorvath 2008. július 31. 22:31
  „Úgy emlékszem, olvastam a folytatását is Gyarmat történetének valahol, egészen a XIX. századig...a szőlő-, és borkultúra egészen a filoxéra megjelenéséig töretlen volt, úgy emlékszem, a község a tatár vagy török pusztítás miatt kihalt és utána telepítették be a jelenlegi lakosság elődeit - innen a sok nem magyar családnév. A templom többször is, de utoljára talán az ezernyolcszázas évek közepe táján leégett, ezért nem lehet könnyen utánajárni a családok történetének, csak a levéltárban.
  Gyerekkoromban, a Szabó Tibor tanár úr vezette honismereti szakkörrel végigjártuk a padlásokat és a kisiskola kistermében berendeztünk egy kis "múzeumot". Ezek a tárgyak valószínűleg átkerültek a Falumúzeumba.
  És az anyai nagyapámtól (Cvikli József) még egy legendát is hallottam, a szerelmes molnárleányról, aki bánatában a tóba veszett.
  Úgy tudom, az Újhegyi pincesor egy részét helyi védelem alá helyezték, ami azért nagyon jó, mert ha egyszer valaki vállalkozóként szeretne építeni a falusi turizmusra, akkor a pincesor egy látnivalónak számít Gyarmaton. És talán még mindig akadnak a borkultúrának művelői és talán eredményeik is vannak és én szívesen megmutatnám ezeket a fiamnak, ha megjelennének itt.”
 • 1. Nagy Róbert 2008. június 05. 15:26
  „Sziasztok!

  Szeretném felajánlani, ha van rá igény, hogy a falu történetét kiegészítsem, sok mindennel. Mivel levéltáros vagyok jó sok anyagom van....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóny története

A község első írásos emléke – Kóny alapítólevele – 1228-ból származik. Az oklevél… Tovább olvasom