Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Ágfalva története

Ágfalva - német nevén Agendorf - közvetlenül az osztrák határ mellett fekszik, Soprontól 4 km-re. Határövezeti fekvése miatt zsáktelepüléssé vált, egyetlen közúti kapcsolata a Sopronba vezető út.
A község kedvező természeti adottságú, szép fekvésú. Zsákutcás helyzetére megoldást jelenthetne a határ megnyitása, ám egyelőre csak a gyalogos és kerékpáros forgalom számára szabad ausztria felé az átjárás.

A falu nevének első írásos említése 1194-ből származik: Dág néven a borsmonostori ciszter apátság birtoka volt, ők telepítettek először német parasztokat a vidékre. A falu neve 1207-ben Dagendorf, majd 1278-ban Agendorf lett. A dági birtok idővel Sopron város kezébe került, így a település 1848-ig Sopron jobbágyfalva volt.

A falu a XIX. század fordulóján jellegzetesen német nemzetiségi település: a lakosság száma 1816 fő, ebből 1760 német, 47 fő magyar anyanyelvű. A német lakosság kitelepítésére a II. Világháború végét követően, 1946. áprilisában került sor: az 1954 összeírt lakosból ekkor 1185-nak kellett mindenét hátrahagyva Németországba költöznie. A kitelepítés hatása máig érződik a falu életében.

Forrás: www.vendegvaro.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőrákos története

Nyaranként az egykori kőfejtőben tartott koncertek, operaelőadások miatt keresik fel sokan a… Tovább olvasom