Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Abda története

A település megközelíthető: az 1-es úton Győr után, de elérhető Sopron felől a 85-ös úton is, vagy az M1-es autópályán; vasúton: a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vonalon.

Évszázadokon át a legforgalmasabb hazai útvonal mentén fekvő község. A rábcai átkelő, majd híd a XIII. századtól vámszedő hely volt.
Az országúthoz és a hídhoz fűződnek a település történetének fontos eseményei is. 1051-ben III. Henrik császár csapatai csak nagy veszteségek árán tudtak átjutni az átkelőn. 1566-ban itt vette át Tahy Ferenc, Zrínyi Miklós sógora és Batthyány Boldizsár gróf Salm komáromi kapitánytól a szigetvári hős fejét, amit Kara Musztafa küldött komáromba az alábbi üzenettel: "Kegyelmem jeléül fogadd legvitézebb és legbátrabb vezéretek fejét, kire még nagy szükségetek lett volna". 1588-ban a híd védelmére erősséget emeltek, melyet a török többször feldúlt. Ezen az úton hurcolták 1701 tavaszán, a hegyaljai felkelés leverése után, a bécsújhelyi börtönbe II. Rákóczi Ferencet. 1849 nyarán báró Pöltenberg Ernő tábornok vezetésével védelmezték a honvédek Rábca hidat Haynau seregével szemben. Az elesett, és hevenyészve eltemetett honvédek csontjai a XIX. század végén kerültek elő.

1944 novemberében, a pannonhalmi téglagyárban töltött éjszaka utána, ezen az úton hajtották, illetve hurcolták nyugat felé Radnóti Miklóst és munkaszolgálatos társait. A Rába töltésén lőtték agyon a költőt huszonegy társával.

Forrás: www.vendegvaro.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbabot története

Kisbabot község Győr-Moson-Sopron megyében a Rába mentén, a téti kistérségben található. A községhez… Tovább olvasom