Üzleti innovációs díj: Borsodi Műhely Kft.

2003.11.28. 14:19
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

Igaz magyar sikertörténet: a szakmunkás fiú saját lábára áll tizenkét négyzetméteren, s a győri ipari parkban köt ki ötvenhárom alkalmazottal. Az innovációs díj nyertese az egyedi alkatrészeket gyártó Borsodi Műhely Kft.

Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.A Vanos kft. és a Pannon Work mellett indult harmadik jelöltnek, a Borsodi Műhely Kft.-nek az innovációs díjat ítélte oda a zsűri. A cég nemcsak magáért, de az egész iparág működéséért is sokat tett a szakmai bizottság megfogalmazása szerint. A kiváló pályázatot benyújtott társaság igazgatója, Borsodi László elmondta: huszonkét év céltudatos munka eredménye ez az elismerés.

– Fiatalon az NDK-ban dolgoztam marós szakmunkásként. Ott sem találtam igazán, amit három német vállalatnál is kerestem: a jó munkahelyet. A jó munkahely az énszerintem, ahol hagyják az embert dolgozni, nem nyomják folyton odafentről. Ezért Magyarországon is csak tengődtem, pedig imádtam a munkát. Végül, nyolcvanegy augusztusában megkezdtem az önálló, kisiparosi életet Ménfőcsanakon, egy tizenkét négyzetméteres nyárikonyhában, néhány szerszámmal és egy satupaddal. A rendszerváltás idején már tizenöten dolgoztunk, s azóta több telephelyünk, ötvenhárom alkalmazottunk van az országban – mondja Borsodi László.

– Ma nagyon nehéz utat választ, aki kis tőkével akar vállalkozni, de higgyék el, húsz éve sem volt könnyebb. Akkor más akadályok voltak. Nem szerezhettünk be csak úgy tíz méternél hosszabb elektromos vezetéket, a Rába-gyárnak pedig a közelébe sem engedtek – emlékszik Borsodi László.

L. B.

Kamarai tagságról a miniszterelnökkel

Az igazgató vállalatát nemrég Medgyessy Péter miniszterelnök is meglátogatta.
– Ipari kérdésekről beszélgettünk a kormányfővel. Felvetettem, hogy a szakmunkás-utánpótlás a rendszerváltás óta romokban hever. A másik problémakör a kamarai tagságé. Európában országonként más a rendszer, valahol az önkéntes, valahol a kötelező tagságot iktatták törvénybe. Én igazi bűnnek tartom azt, hogy nálunk az önkéntesség van érvényben.

A magyar vállalkozóknak mindössze nyolc százaléka kamarai tag, s a maradék kilencvenkettőről semmit nem tudunk. Ha partnert keresünk, a nyolc százalék van csak előttünk, mert a többi kiesik a vérkeringésből – véli a Presztízs-nyertes cég igazgatója, aki ma is azt állítja: a siker titka a józan paraszti ész, amely egyben a szakértelmet is elismeri.

hirdetés

Hozzászólok a cikkhez


A tisztább tartalom érdekében előzetesen moderálunk. Ez rövid késést fog okozni a komment megjelenésében, amiért megértését kérjük. Az éjjel 23 és 6.30 közötti kommentek 7-ig jelennek meg.
Kérjük, olvassa el Felhasználási szabályainkat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!
Töltés, kérem várjon!
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...