Heti tudatos

2015.03.20. 13:18

A „spórolás” csúnya szó lenne?

Sokan azon az elven vannak, hogy nem spórolni kell hanem megtakarítani, és / vagy a bevételt növelni. Sajnos a takarékoskodás nem túl népszerű még a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem. Az emberek mindössze 50% át érdekli ez a téma, de ebből is csak 20% akar tenni, és tesz is annak érdekében, hogy legyen „spórolt” pénze. Arányaiban kicsivel kevesebb azoknak az embereknek a száma, akik ezáltal javítani tudnak az élethelyzetükön. A többiek csak a szókincsükön csiszolnak, hogy színesebben tudják kifejezni a kifogásaikat.

Teljesen mindegy melyik szót használjuk, a lényeg egy és ugyan az. Ha van félretett pénzünk sokkal nyugodtabbak vagyunk, és esetlegesen ha rosszra fordulna az anyagi helyzetünk jóval higgadtabban tudjuk kezelni a felmerülő problémákat, mert nem sodorjuk magunkat kiszolgáltatott helyzetbe. Döntéseket is egyszerűbben hozunk ezáltal, hiszen nincs pénzügyi nyomás rajtunk. Tehát szabadságot ad nekünk! Mind szellemileg, fizikálisan, mentálisan.

 

Hozz felelősségteljes pénzügyi döntést, és kezd el minél előbb a saját megtakarításod! Minél előbb elkezded, annál inkább élvezhetsz számtalan előnyt. Kezdve azzal, hogy így például a kamatos kamat elvet is hatékonyabban ki tudod használni. De csak is akkor, ha van megtakarított pénzed amit hosszútávon teszel félre egy számodra megfelelő programba. A legtöbb esetben legyen ez egy 10-20-30- évre lekötött szerződés, mert az emberek nagyon kis része képes arra, hogy egy állandóan hozzáférhető számlán tartsa a pénzét. A legkisebb problémánál fogja, kiveszi, és máris oda minden ahelyett, hogy megpróbálná másképp megoldani a szituációt.

 

Sokan hajlamosak azzal elintézni mondjuk az öregkori pénz kérdést, hogy ő bizony azt úgy sem éli meg...Ezt csak nagyon kevesen gondolják komolyan és hiszik el valójában. Egész egyszerűen nem akarnak foglalkozni a témával. Most...aztán ha nyugdíjas korukban nem hogy a jó minőségű ételek megvásárlása, de maga az étel megvásárlása is gondot okoz majd, azt hiszem sokan átértékelik a gondolkodásukat, de akkor már bizony késő lesz, és maximum a gyerekeink jóindulatára számíthatunk. De ki akar a gyerekén „élősködni”? Én biztosan nem….Az öreg kor negatívumait bizony senki nem ússza meg, kár ebben reménykedni. Az ember ilyen korban már nehezebben viseli a változásokat, nem olyan rugalmas, akár még betegségek is nehezítik az életét. Ha van félretett pénzed, nem függsz senkitől! Sem az államtól, sem a nyugdíjtól, sem a gyermekeidtől...Gondolkozz végre logikusan, racionálisan! Tedd meg magadért azt, amit most megtehetsz, és ne mástól várd a megváltást….amit egyébként is, vagy megkapsz majd 60-70-80 évesen, vagy nem...Ne kockáztass, és inkább most, fiatalon mondj le pár apró dologról, minthogy öreg korodban kelljen lemondani mindenről ami most boldoggá tesz. De ami még ennél is rosszabb…. Akár létszükséglet.

 

A megtakarított pénz felhasználását beszéld meg szakemberrel, mert ez egy külön szakma, laikus amatőrként óriási hibákat követhetsz el. A „brókerbotrány” miatt, bizalmatlan vagy? Hidd el, hogy nem minden cég rossz, csúnya gonosz akik arra pályáznak, hogy elvegyék a nehezen megtakarított pénzed. Lény körültekintő, bizalmatlan egy bizonyos fokig, de emellett nyitott is! Ettél már olyan étteremben ahol rossz volt az étel, vagy a felszolgálás? Ha igen oda bizonyára nem tértél vissza többé, viszont biztos vagyok benne, hogy ettől még nem zárkóztál el tőle, hogy más helyet kipróbálj... De élhetnék azzal a példával is, hogy az életedben vajon hány férfival / nővel ismerkedtél meg, mire megtaláltad az igazit?… :)

 

Ha segítségre van szükséged, díjmentes, online tanácsért írj a lent megadott e-mail címre!

 

 

Tóth Zsuzsa

Gazdasági Élettervező

 

Ha segítségre van szükséged:

0670/ 207-0389

 

További érdekességekért, kedveld a Heti tudatos Facebook oldalát:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!