Éjszakai futóverseny

2020.08.13. 13:00

Vak sporttársát kísérte a célig a győri Varga Tibor tűzoltó

A győri Varga Tibor hivatásos tűzoltó Matics Ádámot kísérte egy budapesti futóversenyen.

Simon Judit

Matics Ádám és Varga Tibor

Fotó: Schober Andor/RSOE

Több mint 4500-an vettek részt a hetedik Generali Night Run éjszakai futóversenyen Budapesten augusztus 1-jén. Három kategóriában – 6, 9, illetve 21 kilométer hosszú távon – lehetett teljesíteni. A Várkert Bazár előtt volt a rajt éjszaka háromnegyed tízkor. A győri Varga Tibor hivatásos tűzoltó is nevezett, ám nem egyedül futott. A budapesti Matics Ádámot kísérte, aki vak.

Nem leküzdhetetlen akadály a sötétség

A Generali Night Run éjszakai futóversenyen 150 tűzoltó is részt vett, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a győri Varga Tibor, valamint kollégája, a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltó, Kiss Tamás Dávid képviselte. Tibor végig a látássérült Matics Ádám mellett volt.

– Az éjszakai futás nem olyan ijesztő, mint amilyennek az emberek első hallásra gondolják. Az út jól belátható, végig kivilágított. Tavaly volt olyan éjszakai verseny, ahol Ádámmal hat órán át futottunk. Éjfélkor volt a rajt és hat órakor értünk a célba. A mostani, kilenc kilométeres távot 48 perc 7 másodperc alatt futottuk le – nyilatkozta lapunknak Varga Tibor.

A barátság, amit a sport hozott össze

A győri tűzoltó és Ádám két éve barátkoztak össze a Suhanj! Alapítványon keresztül, a mostani versenyen a kilenc kilométeres távot futották le. Elmondásuk szerint annyira összeszokott párost alkotnak, hogy még az éjszakai futás sem okoz nehézséget.

Matics Ádám és Varga Tibor
Fotó: Schober Andor/RSOE

A budapesti férfi kitartó, és noha sosem látott, ez nem érinti hátrányosan a teljesítményét.

– A mottóm az, hogy akaraterővel és erős hittel sok mindent végrehajthatunk. Nem szabad feladni, hiszen várnak még ránk jó dolgok. Mindig van miért élni. Az élet tele van lehetőségekkel, amelyekkel élni kell, így több helyről is szerezhetünk tapasztalatot – mondta Ádám, aki megtiszteltetésnek érzi, hogy ezt meg is mutathatja másoknak. Futótársához hasonlóan évek óta sportol, számára nem csak a futás élménye okoz örömet.

Megtudtuk azt is, hogy a masszőrként dolgozó férfi korábban tréninget tartott a győri tűzoltóknak arról, hogyan lehet sötétben tájékozódni.

A segítség mindent elsöprő ereje

A versenyzőket húsz-harminc centis kötél köti össze, így a futás során Tibor könnyedén irányíthatja a társát. Elmondása szerint próbál úgy futni, ahogy Ádám, de ügyelnie kell arra is, hogyan írja le, érzékeltesse az esetleges változásokat a pályán.

Varga Tibor

Azt mondja, az a lényeg, hogy Ádámnak sikerüljön elérnie az általa kitűzött célt.

– Az, hogy segíthetek Ádámnak, nagyon jó érzés. Itt nem én vagyok a fontos, hanem az, akivel együtt haladok. Minden róla szól. Ezáltal pedig nemcsak ő élheti jobban az életét, hanem én is gazdagabb leszek – zárta beszélgetésünket Varga Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában