A hét arca

2020.03.24. 18:28

Szívvel-lélekkel dolgozik Saeed Armaghani

Az NB I/B Zöld csoportjában az Óbudai Kaszások csapatánál dolgozik a korábbi soproni sikeredző, a soproni női csapattal bajnokságot és Ronchetti-kupát is nyert kitűnő, csupa szív edző, Saeed Armaghani. Vele beszélgettünk arról, hogy érzi magát alacsonyabb osztályban dolgozva, milyen a kapcsolata Sopronnal és a jelenlegi sajnálatos helyzetről is mesélt.

Botár László

Fotó: Saeed Armaghani

– Sopronban az idősebbek még sokan emlékeznek az ön által vezetett, szép sikereket elérő csapatokra, de már jó ideje elhagyta a várost. Mi történt önnel azóta? – kérdeztük Saeed Armaghanit.

– Voltam szülőhazám, Irán férfiválogatottjának szövetségi kapitánya, majd tizenöt évig főleg fiú utánpótlás vonalon a Vasasnál dolgoztam. Onnan két és fél éve távoztam. Most az NB I/B-s Óbudai Kaszásoknál vagyok a felnőttcsapat edzője, a második éve viszem a csapatot. Az előző évadban emellett felkértek Veszprémben, hogy az utánpótlásképzést vezessem, amolyan „távirányítással”. Ők kapcsolatba kerültek egy spanyol akadémiával a Kanári-szigetekről, onnan vittek új vezetőt, így nem hosszabbították meg a szerződésemet, felkértek viszont egy hasonló feladat ellátására Dunaharasztiban. Ezt a minimális távolság miatt jóval egyszerűbb, több edzést tudok látogatni, jobban tudom segíteni a kollégákat.

Saeed Armaghani

Tud alkalmazkodni

– Nem hiányzik az élmezőny, a rivaldafény?

– Bizonyos szempontból néha, be kell valljam, igen, bár nem azért, hogy sokat szerepeljek. Hanem szeretném az általam elképzelt színvonalú szakmai munkát végezni. Óbudán amatőr csapatot vezetek, s természetesen ehhez kell alkalmazkodnom. Nem tudom olyan alapossággal elemezni saját csapatom és a leendő ellenfél játékát, ahogyan szeretném. Van, hogy a játékosok iskola vagy munka miatt nem tudnak az összes edzésre járni. Ugyanakkor azt mindenképpen szeretném hozzátenni, ugyanúgy, ahogy Sopronban, vagy az iráni válogatott élén, ha gyerekekkel foglalkozom, vagy ha amatőr csapatnak vagyok az edzője, szívvel-lélekkel a legjobb tudásom szerint próbálom a lehető legtöbbet kihozni a rám bízott csapatból.

A kosárlabdával kel és fekszik

– Éppen azért, mert ilyen csupa szív embernek ismerték meg annak idején a MAFC játékosaként vagy a Sopron edzőjeként, lennénk kíváncsiak arra, hogy mint a munka megszállottja, hogy bírja a jelenlegi helyzetet, a tétlenséget?

– Alapvetően elég nehezen, mert szinte amióta az eszemet tudom, a kosárlabdával kelek és fekszem. A szezon előtt befizettem egy nemzetközi online továbbképzésre, egy spanyol előadást tekintettem meg ennek keretében. Ilyesmire viszont eddig nem nagyon volt időm, most elmélyedek az anyagokban, képzem magam. Bár jelen pillanatban áll, alapvetően folyamatosan fejlődik a sportág, próbálok lépést tartani.

– A „régi szép” soproni időkből tartja meg a kapcsolatot vezetőkkel, szurkolókkal?

– Napi szinten nem, de amikor csak tudom, megnézem a soproni csapatok mérkőzéseit, szurkolok nekik. Az óbudaiakkal ellenfélként játszunk Sopronban, a SMAFC ellen. Legutóbb kint volt Hollós Anna, aki annak idején Finnországból hazatérve a játékosom volt. Persze nem elsősorban miattam jött ki, hanem fia, Czukor Bence játékára volt kíváncsi. Emlékszem annak idején Bence alig látszott ki a földből, épphogy csak elkezdett járni, de volt, hogy próbált futkosni az edzéseken. De, ha már Nusi kijött azért a beszélgettünk, nosztalgiáztunk és szakmáztunk egy kicsit.

Aggódik a családért

– Említette, volt szülőhazája férfiválogatottjának szövetségi kapitánya. Mennyire kíséri figyelemmel az Iránban történteket, úgy a sport, mint a járvány kapcsán?

– Ami a sportot illeti, annak kapcsán nagyon büszke vagyok rá, hogy az iráni válogatott selejtező nélkül, a világbajnoki szereplésével kivívta az olimpiai részvételt. A válogatott két szakvezetője annak idején, amikor én vezettem a válogatottat, az én munkámat segítette. Viszont a járványhelyzet nagyon aggasztó. Testvéreim és nagyon sok barátom él Iránban. Borzasztóan aggódom miattuk, nagyon szeretném, hogy átvészeljék valahogy ezt a nehéz időszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában