Válogatott

2019.10.02. 13:12

Női kézilabda – Holanek Zoltán: Teljesen más a foci közege, mint a kézilabdáé

A múlt héten esett át a tűzkeresztségen a magyar női kézilabda-válogatottnál Holanek Zoltán. Az Audi-ETO erőnléti edzője ezentúl Kim Rasmussen munkáját is segíti a válogatottnál. Azt mondja, hamar megtalálta a hangot a keret játékosaival.

Papp Győző

Holanek Zoltán győri szakember lett a magyar női válogatott egyik edzője. A hír meglepetés még akkor is, ha tudjuk, hogy nemrégiben sportágat váltott, amikor az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes Audi-ETO-hoz szerződött.

„Olyannyira friss a hír, hogy a múlt héten estem át a tűzkeresztségen – kezdi Holanek Zoltán. – Az első hetet töltöttem együtt a női válogatottal és a tapasztalataim rendkívül kedvezőek.”

Holanek Zoltán (jobb oldalon)
Fotó: gyorietokc.hu

 

A szakember ügyében a Magyar Kézilabda Szövetség nevében Pálinger Katalin alelnök kereste meg őt, illetve az ETO részéről dr. Bartha Csaba elnököt, illetve Danyi Gábor vezetőedzőt.

„Ez így volt helyes, hiszen nekem az ETO az első – folytatja Holanek Zoltán. – Mint megtudtam, amikor Kim Rasmussen szövetségi kapitány stábjában megüresedett egy hely és a dán mester végigvette a lehetőségeket, engem talált a legalkalmasabbnak arra, hogy a stábjába kerüljek. Mivel az ETO vezetői is úgy vélték, hogy az én ténykedésem a válogatottnál a klub hasznára is lehet, igent mondtak a közös munkára.”

A magyar csapat két könnyű sikerrel végződött EB-selejtezőt vívott a múlt héten Litvánia ellen itthon és Olaszország ellen idegenben.

„A tűzkeresztség alkalmával nem volt semmilyen beavatási szertartás – neveti el magát a kérdésen. – Ugyanakkor rengeteg kérdés vetődött fel bennem annak ellenére, hogy a stábtagok többségét ismertem. Így voltam a játékosokkal is, akiknek egy részével az ETO-ban már dolgoztam együtt. Meg kellett ismernem viszont Kim Rasmussen elképzeléseit a heti munkáról, a módszereit, azt, hogy mit is vár tőlem tulajdonképpen, mi lesz a szerepem ebben a stábban.”

A közös munka kezdete után aztán gyorsan megtörtént a ráhangolódás.

„Azzal a rendszerrel dolgozom, mint az ETO-nál, ennek a működtetése és a felügyelete a fő feladatom – mondja Holanek Zoltán. – Az északi stílus képviselői nagy hangsúlyt fektetnek a fizikai felkészítésre, ebben is fontos szerepet kapok. A bemelegítés és a levezetés protokollja szintén az én feladatom. Rasmussen úgy véli, azok a játékosok, akik a válogatotthoz kerülnek, igazi profik, és tudják, mi kell nekik a sikerhez. Éppen ezért nem akartam előtérbe tolni magamat, kezdetben csak álltam a pálya szélén, mint egy pincér és vártam a megrendeléseket. Később Misi, vagyis Kovacsics Anikó jött hozzám azzal, hogy szeretnék, ha együtt végeznénk a munkát. Amikor az első önálló edzést tartottam nekik a tengerparton, akkor éreztem azt, hogy elfogadnak engem és a módszereimet is.”

Holanek Zoltán korábban huzamosabb ideig dolgozott a honi labdarúgó-válogatott mellett, miközben az ETO FC és a Gyirmót FC erőnléti és rehabilitációs edzője volt. Hosszú időt töltött a magyar labdarúgásban, egy ideig több szövetségi kapitány munkatársa is volt.

„Teljesen más a foci közege, mint a kézilabdáé – mondja. – Ezzel nem azt akarom mondani, hogy jobb vagy rosszabb, csak hogy más. Nincs is értelme az összehasonlításnak. A lányok általában diktatórikus körülmények között, kemény munkával jutottak el erre a szintre, ezért hálásak, ha valaki nem utasítja őket, hanem kér tőlük. Sokkal magasabb a fájdalomtűrő képességük, mint a férfiaké.”

Bár a szerződését még nem látta, a megegyezés szerint Holanek Zoltán egy évet kért a közös munkát illetően, utána mindkét fél szabadon eldöntheti, hogy folytatni akarja-e a közös munkát. Szerinte ez egy sokra hivatott és még nagyon fiatal társaság, amely akár szép jövő előtt is állhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában