Nem elég biztonságosak a német stadionok

A 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság stadionjainak többsége nem felel meg a szigorú biztonsági előírásoknak - derül ki egy berlini egyetem tanulmányából, amely független biztonsági szakértők bevonásával a szervezőbizottság felkérésére tanulmányozta a 12 vb-arénát.

A tanulmány készítői január 19-én hozzák nyilvánosságra, hogy mely stadionok kerültek fel biztonsági szempontok alapján a “feketelistára”.

Az érintett létesítményekben tűz vagy más természeti katasztrófa esetén nincsenek megfelelően kiépítve a menekülő útvonalak a szurkolók részére. Az elemzők szerint egy váratlan esemény tömeghisztériát okozhat, a kevés menekülési lehetőség pedig csak tovább fokozná a pánikot, ami végzetes következményekkel járhat.

A stadionok üzemeltetőinek többsége jelezte, nem fogadja el a vizsgálat eredményét.

“Nálunk két ember járt, négy-öt órát sétálgattak a stadionban, majd elmentek” – mondta a gelsenkircheni AufSchalke Arena egyik munkatársa. “Ha ez volt a komoly biztonsági elemzés, amit nálunk ez a két ember csinált, akkor nincs miről beszélnünk.”

Frankfurtban azt furcsállták, hogy a stadiont elemzők nem készítettek a helyszínen semmilyen feljegyzést és nem szóltak vendéglátóikhoz.

“Végig csináltunk már néhány biztonsági pályabejárást a hazai bajnokik előtt. Ezeket az jellemzi, hogy az ellenőrök kérdeznek, mi pedig válaszainkkal igyekszünk eloszlatni a kételyeket. A párbeszéd ezúttal elmaradt, kíváncsian várjuk a részletes jelentéseket” – jelentette ki a frankfurti aréna illetékese.