Helyi sport

2017.07.27. 13:37

Meghódította a Fertőt - Több mint 11 órát úszott a tóban a soproni Kalmár Péter

Kalmár Péter (32) soproni amatőr sportoló egy évig tartó alapos előkészítő és féléves kemény, kitartó munkájának köszönhetően a napokban teljesítette nagy álmát, meghódította a Fertő tavat.

Páder Vilmos

Mole West településről indult és 28 km megtétele után 11,5 óra alatt ért a fertőrákosi kikötőbe szélben, napsütésben, kánikulában. A szimpatikus soproni fiatalember szívesen beszélt a teljesítményéről.


– Mi volt az a hajtóerő, ami ezt a nem mindennapi teljesítményt ösztönözte?


– Gyermekkorom óta sportolok, először karatéztam, majd vitorláztam. Az úszás meg része ennek a sportnak, ráadásul nagyon szeretem. Amikor 2007-ben abbahagytam a vitorlázást – utólag kiderült, rossz döntés volt –, hamar felszedtem a nemkívánatos kilókat. Ekkor döntöttem el, hogy keményen megküzdök a súlyommal és a hosszútávú úszásra fókuszálok.


– Egyből a legnehezebb úszásnemet választotta, nem tartott attól, hogy meghátrál?


– Küzdő típus vagyok, egy percig sem gondoltam, hogy feladom. Komoly előkészületekkel, szervezőmunkákkal kezdtem, amit mind magam végeztem a napi edzések mellett. Egy éven keresztül építgettem tervemet, intéztem a szükséges ügyeket, engedélyeket. Az utolsó fél év felkészülése rendkívül keményre sikerült, háromszáz kilométert úsztam összesen, de megérte.

 

Kalmár Péter



– Segítői, támogatói voltak?


– A kondiedzésekben nagy segítségemre volt Pirger Attila hatdanos karatemester, táplálkozásban pedig a feleségem. A hosszú távú utat biztosította és kísérte két kiváló sportoló barátom a fertőrákosi tűzoltó-egyesülettől, Kovács László és Holló Dániel.


– Szakmai mentora volt?


– Rendkívül sokat segített Mányoki Attila, aki a világ húsz legjobb nyílt vízi maratonúszójaként nyilvántartott sportoló. Profiként egyébként ő úszta át elsőként hosszában a Fertő tavat.


– Amatőrszinten sikerült önön kívül másoknak is?


– Nagy örömömre amatőrök között én vagyok az első, akinek sikerült a Fertő tavat meghódítani. Egyébként a komoly edzések mellett kétszer sikerült teljesítenem a féltávú Iron Mant.


– Mit érzett akkor, amikor átúszott magyar területre?


– A szívem összeszorult, akkor már éreztem, hogy teljesíteni tudom a távot. A kikötőbe érve elérzékenyültem, boldog voltam, hogy sikerült egy nagy álmom. A hosszú úton végigfutott az agyamon, hogy a természettel mindig alázattal kell bánni.


– Milyen tervei, céljai vannak?


– Vannak terveim, de még nem szeretnék eléjük menni. Egy biztos, hogy további céljaimnak akarom alárendelni az életemet, amely kemény életmódot követel.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában