Nincs lehetetlen!

2020.05.20. 06:16

Isztambuli küldetés – Tomi Rocky Győrből célba vette a Boszporuszt

Patkás Tomi paraúszó tavalyi két nagy „dobására”, az Adriai-tenger legyőzésére és a vasfüggöny leomlása előtt tisztelgő Fertő tavi úszásra országosan is sokan felfigyeltek, sőt, Horvátországban és Ausztriában is hírértékű volt a „haditett”. A járvány miatt Tominak nem kellett lemondania az úszásról, így gőzerővel készül Isztambul és a Boszporusz meghódítására.

Szeghalmi Balázs

2020.05.14. Patkás Tomi paraúszó edzése, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Az edzés része a versenyzés

A láb nélküli győri vasember szponzorációs kötelezettségei miatt is sűrű 2020-as versenynaptárt tervezett – aztán a vírus felülírta a terveket. „Komolyan készültem az idei évre, kis túlzással a szilveszteri buliból a győri uszodába vezetett az utam.

Hosszú Katinka és Jakabos Zsu taktikáját akartam követni, vagyis minél több megmérettetésen részt venni. Így a versenyek részei az edzésprogramnak. Év elején három uszodai váltóversenyen indultam – Kapuváron óriási élmény volt az 5000 méter legyűrése –, volt közöttük éjszakai próbatétel is” – kezdte Patkás Tomi.

Mínusz 7 kiló 60 nap alatt

„Nyílt vízi paraúszónak tartom magam, ezért több mint sajnálom, hogy a tavaszi és nyár eleji úszófesztiválok elmaradnak. Csak Ausztriában öt olyan versenyt mondtak le a szervezők, amelyen indultam volna, köztük a Bécs szívében tervezett Császár-úszást. Mégsem panaszkodom, a járvány idején sem kellett lemondanom az úszásról” – folytatta a „Tomi Rocky” becenévű úszó.

„Amikor kiderült, hogy a járvány miatt lakatot tesznek a győri uszodára, őriztem a pozitív szemléletem. Úgy voltam vele: munkám van, edzeni, készülni otthon is tudok. Nyújtásokkal kezdtem, aztán mind többször súlyzóztam. Ami a legnagyobb fegyvertény az utóbbi hetekből, hogy közel 60 napja diétázom. Hét kilót adtam le, hét centiméter ment le a hasamról. Amióta komolyan úszni kezdtem, fizikailag ennyire jó állapotba nem voltam” – hallottuk a győri paraúszótól.

Patkás Tomi az ikrényi tóban 13-15 fokos vízben kezdte az edzéseket tavasz közepén, hetente legalább négyszer készül itt, hogy megvalósítsa idei álmait.

Edzések 13-15 fokos vízben

„Az úszásokat hol végzi?” – kérdeztük. „Az ikrényi strand tulajdonosa három éve támogat és megengedte, hogy a tóban edzek, jelenleg heti 8000 méter az adagom. Mivel 13-15 fokos vízben készülök, nem fenyeget a veszély, hogy tömegekkel találkozzam a tóban.

Ha nincs a vírus, már két ausztriai versenyt teljesítettem volna. Amikor rendezték volna a viadalokat, kimentem a tóhoz és leúsztam a távokat. Képzeletben így Bécsben is úsztam az Öreg-Dunán” – mondta mosolyogva a csupaszív sportember.

Az Alpokban úszni

Parkás Tomi a teljes idei idényről nem mond le, sőt, augusztus végén pályafutása legjelentősebb mérföldkövére hajt. „Friss hírek szerint nyugati szomszédunknál júliusban engedik a nyílt vízi úszóversenyeket.

Két festői helyszínen, a tiroli Achensee-ben és a karintiai Wörthi-tóban remélem, vízbe csobbanhatok. Ha minden jól megy, augusztus végén Isztambulba utazom és részt vehetek a Boszporusz átúszásán.

Európából Ázsiába úszni

Ez a világ egyik legnépszerűbb úszófesztiválja, körülbelül 50 ezren szeretnének részt venni rajta, de csak 2400-an indulhatnak. A szervezők jelzése szerint számítanak rám, első magyarországi parasportolóként úszhatok Európából Ázsiába” – hallottuk.

A Boszporusz a Fekete-tengert a Márvány-tengerrel köti össze, a tengerszorosban 6,5 km vár Tomira. Reméljük, nyár végére végleg magunk mögött tudhatjuk a járványt és szurkolhatunk Tomi isztambuli sikeréért. A győri vasember blogját ide kattintva olvashatják portálunkon.

Fotók: Csapó Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában