Hazai meccsek idegenben

Az ország legkorszerűbb stadionja épül Győrött az ETO-parknak nevezett területen. Az első ütem az idén befejeződik

Az ország legkorszerűbb stadionja épül Győrött az ETO-parknak nevezett területen. Az első ütem az idén befejeződik: az impozáns klubépületet és a száz fiatal befogadására alkalmas sportkollégiumot nyár, a fedett lelátót pedig év végén adják át. A teljesen átépített, fűthető játéktér őszre készül el, ezért az ETO ősszel idegenben játssza hazai NB I-es mérkőzéseit.

Remek öltözőkomplexum

Jövőre lenne harmincéves az 1977-ben avatott ETO-stadion, amit fénykorában egyszerűen csak ékszerdoboznak neveztek a szurkolók. Az idő múlásával és a felújítások elmulasztásával aztán mind többet veszített fényéből, mígnem 2001-ben új tulajdonosa lett, megvásárolta a Quaestor rt. Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató egy korszerűbb, multifunkcionális létesítményt álmodott a helyére.

A kezdeti nehézségek után nemrégiben lendületet vett az építőmunka, napjainkban pedig már nagy intenzitással dolgoznak a munkások a keleti szárnyon és a klubépületen. A régi létesítmény helyére tervezett ETO-parkot több mint 170 ezer négyzetméteres területen alakítják ki. A 3,5 milliárd forintba kerülő első ütem az év végére készül el, a költségekből 900 millió forint az állami támogatás, Győr önkormányzata 500 millió forinttal segített, a fennmaradó részt pedig a Quaestor rt. finanszírozza saját erőből, illetve banki hitelből.

Klement Tibor, az ETO FC Kft. ügyvezetője készségesen kalauzol végig az épülő stadionon, ami mostani állapotában is lenyűgöző – főként a hazai stadionviszonyokhoz képest –, mi lesz, ha teljesen elkészül…
Sétánkat a klubépületnek a lelátóhoz közelebb eső felével kezdtük. Itt kap helyet egy étterem és egy söröző, amelyek mindenki számára nyitottak lesznek, ám előbbi egyben a kollégium lakóinak kiszolgálására is hivatott majd. Az impozánsnak tervezett VIP-klub valószínű, méltó lesz a klub rangjához és a létesítmény színvonalához.

„Önmagáért beszél és a méretekre is utal, hogy az épületben tizenkilenc öltözőt alakítottunk ki és ebben még nem szerepel az, amit az ETO első csapata, illetve a vendéggárda használ. A két elit öltöző rendkívül tágas és lényeges különbség nincs közöttük. A vendégekét vehetik igénybe egyébként az ETO-öregfiúk is. A merülőmedence, a hagyományos és az infraszauna, a jacuzzi, a masszázshelyiségek is az öltöző részét képezik. Természetesen rendelkezésükre áll majd a teljesen átépített udvari uszoda is” – mondja az ügyvezető.

Az UEFA előírásai szerint

Az épületen belüli kiszolgálóhelyiségeket úgy alakították ki, hogy mindenben megfeleljenek az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak. A doppingszobákat „holtidőben” a női játékvezetők használhatják, az úgynevezett bírói öltöző pedig komfortjában is a legjobbakéval vetekszik. Külön irodákat kapnak a mérkőzések ellenőrei.
„A korábbi tornacsarnok mellé egy ugyanolyan méretűt alakítottunk ki, mindkettő a legmodernebb, negyedik generációs, műfüves borítást kapja. Amellett, hogy az utánpótláscsapatoknak állandó edzéslehetőségre szolgál, a nemzetközi mérkőzések alkalmával bemelegítőteremként használhatják a csapatok, ez ugyancsak előírás az UEFA részéről. A százötven négyzetméteres, tökéletesen felszerelt konditerem, az orvosi szobák, a rehabilitációs részleg szintén a labdarúgók felkészülését szolgálják.”

A klubépület emeletén kap helyet a száz fiatalnak otthont adó sportkollégium. Két-három ágyas, korszerűen felszerelt szobákban lakik itt az utánpótlás és természetesen közösségi helyiségek is rendelkezésre állnak.

„A kollégiumban az igazgatón kívül négy nevelő felügyeli ősztől a fiatalok életét. Az iskolakezdésre mindenképpen szeretnénk beindítani a kollégiumot, a férőhelyek mintegy felét a jelenleg másutt elszállásolt fiú, illetve lány utánpótlás-labdarúgóink foglalják el, a többit új beiskolázásokkal töltjük fel.”

A keleti lelátó építése a módosított terveknek megfelelően halad, napjainkban az első szint szerkezete elkészült, a felette lévő VIP-páholyok, majd a felső szektorok elemeit a hátralévő hónapokban készítik el és emelik a helyére. A 8000 néző befogadására alkalmas fedett nézőtér a székektől zöld-fehérben pompázik majd. A lelátó alatt gépkocsiparkolókat alakítanak ki. A reflektorok a tető pálya felőli részén kapnak helyet, így amíg a nyugati oldali lelátó nem készül el, addig nem játszhatnak esti mérkőzéseket a stadionban. Ez még nem végleges döntés, ugyanis elképzelhető, hogy ideiglenesen megtartják az utóbbi időben meglehetősen halványan pislákoló jelenlegi fényeket.

Fűthető pálya és nézőtér

Fehér Miklós emléke
A Győri ETO FC több módon is igyekszik ápolni a klub saját nevelésű játékosa, a Benfica színeiben tragikusan fiatalon elhunyt Fehér Miklós emlékét. Róla nevezik el a kollégiumot, valamint a jövőben is az ő nevét viselő díjat kapja évenként az ETO legtöbbet fejlődött utánpótlás játékosa. Minden húsvétkor pedig két korosztályban nemzetközi tornát rendeznek a tiszteletére. Az ezekről szóló névhasználati nyilatkozatot a napokban írták alá Fehér Miklós szüleivel.

„A centerpálya átépítését az Újpest-meccs után nem tudtuk elkezdeni, mert kiderült: a lelátót még júliusban is építik a város felőli oldalról. Talán ismert, hogy a futópályát megszüntetjük és mintegy tizenöt méterrel arrébb, teljesen új gyepszőnyegből alakítjuk ki az új játékteret. De talán nem is ez a lényeg, hanem az, hogy olyan fűthető, alácsövezett futballpályát alakítunk ki, ami bármilyen időben tökéletes körülményeket teremt a mérkőzésekhez. Ugyancsak fűtjük majd a nézőteret is. Az első lelátó novemberre készül el teljesen, ezért ősszel nem tudunk a stadionban játszani. Terveink szerint a hazai találkozóink jelentős részét az Integrál-DAC sporttelepén rendezzük, a kiemelt kockázatú összecsapásoknak pedig Pápa adhat otthont. A stadionban a műfüves és a gyepes pályák felújítása napjainkban is tart, ez a munka nagyjából tizenötmillió forintba kerül.”

Az elképzelések szerint az első ütemet továbbiak követik majd. Jövőre nekikezdenek a nyugati lelátó, a szabályos méretű műfüves pálya, a szórakoztató-központ és a parkolók építésének. Utána épülhet a két kapu mögötti állóhely, a szálloda, két új eredményjelző táblát szerelnek fel. És ha minden igaz, a stadionban helyet kapnak majd az ETO több mint 100 éves történetének legszebb relikviái is.