Helyi sport

2018.06.01. 15:47

Három generáció legendái az SVSE tragikus jelenéről és a jövőről

Az SVSE jövője sok szurkolót, sportembert foglalkoztat Sopronban. Köztük olyan legendás labdarúgókat is, akik különböző évtizedekben voltak a lila-fehér klub elismert alakjai.

Páder Vilmos

 Sift Tivadar (82), minden soproni Tutu bácsija az 1960-as évek bajnokcsapatának volt jeles tagja, aki egész élete során szolgálta az SVSE-t. A jelenben kialakult helyzet miatt mélységesen csalódott és nagyon szomorú.

 

– Felháborítónak tartom, hogy napjainkban még előfordulhat a múltbelihez hasonló eset – kezdte a köztiszteletben álló „sportlexikon", mint mondotta, neki duplán fáj ez a folyamat: – 1980-ban az SVSE labdarúgását a semmiből kellett újra felépíteni. Nagyon nehéz időszak volt, energiánkat nem kímélve, kapcsolatainkat kihasználva kezdtük összegyűjteni a focit szerető fiatalokat, egy-két „öreg rókával" kiegészítve a csapatot. A volt járási bajnokságból egészen a megyei első osztályig sikerült elvezetnem a csapatot. Életem egy szakaszának legsikeresebb két éve volt. Barátokat hoztam össze, ragyogó sportembereket sikerült nevelnem, akik éltek-haltak a fociért. Ezekre az évekre nagyon büszke vagyok. Még a legrosszabb álmomban sem gondoltam arra, hogy ismét bekövetkezhet a múlt tragédiája. Ez a történet olyan, mintha egy szobrász sikeresen megalkotna egy művet és utána kalapáccsal összetörné. Összetartó, fiatal társasággal kell kezdeni az újjáépítést, olyanokkal, akiknek a belső értékek a legfontosabbak.

Az SVSE 1973-ban. Az álló sorban balról a hatodik Drázsnyák István.

Drázsnyák István (70), az SVSE 1977-es bajnokcsapatának oszlopos tagja: 


– Rendkívül csalódott és szomorú vagyok. Nem tudom, hogyan következhetett be, illetve ismétlődhetett meg a negyven évvel ezelőtti leépülés. A jövőt elölről kell kezdeni a játékot szerető fiatalokkal. A focit szeretni kell, játékosoknak és vezetőknek egyaránt, ellenkező esetben az újrakezdés is halálra van ítélve. A régi klubvezetők közül sokan nem értettek a focihoz, de nagyon szerették ezt a játékot és ez lett összetartozásunk záloga. 


Varga Alfréd (62), az SVSE 1983-as bajnokcsapatának tagja, majd edzője, a jelenlegi NB II-es csapat volt technikai vezetője:


 – Engem a múlt kötelez. A labdarúgás iránti szerelmem örök, sajnos a mai helyzetet látva viszont meghasad a szívem – véleményezte a jelenlegi helyzetet a népszerű általános iskolai igazgató. – Első játékos- igazolásomat kilencévesen készítették az SVSE-ben negyvenhét évvel ezelőtt. Aki ismer, tudja, hogy élek-halok a fociért, ízig-vérig SVSE-s vagyok. A mai helyzetet látva a lehető legsúlyosabb a véleményem. Akik hibáztak és ide juttatták a klubot, azoknak vállalni kell érte a felelősséget. Remélem, megújul a soproni labdarúgás. Olyan fiatalokra szükséges építeni, akik mindent megtesznek az előbbre lépésért és alázatosak a sport iránt. Hiszek a megújulásban, s akik ez idáig az alkalmatlanságukat bizonyították, azoknak távozniuk kell a soproni labdarúgásból.


A szomorú helyzet körvonalazódni látszik: a felhalmozódott adósság miatt nincs lehetőség az NB III-as nevezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában