Hat defekt sem szegte kedvüket

2020.05.11. 08:45

Győr környéki bringások 130 km-t tekertek a Giróért – galéria

A Pannonhalma Loland Stelvio Project közösségi egyesület kerékpárosai úgy döntöttek: végigmennek a vírusjárvány miatt elmaradt Giro második magyarországi szakaszának jelentős részén. Vasárnap 130 kilométerrel tisztelegtek szűkebb pátriánk természeti szépségei és a verseny szellemisége előtt.

Szeghalmi Balázs

2020.05.10. Ezen a htvgn rkezett volna meg a Giro d'Italia meznye. Fot: Csap Balzs Kisalfld

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

A Giróért pedáloztak

A kerékpársport világsztárjait és 50 ezer külföldi biciklis rajongót vártunk térségünkbe május második hétvégéjén. A koronavírus azonban egyelőre megfosztott bennünket az egyik legnépszerűbb sportesemény, a Giro d’Italia megrendezésétől.

A verseny mezőnye Győr, Pannonhalma, Kisbér, Nyúl, Écs, Tápszentmiklós, Táp és Nyalka műemlékei, tájai mellett haladt volna, a televíziós közvetítések jóvoltából a világ minden részébe eljutott volna a települések híre. A Pannonhalma Loland Stelvio Project tagjai ott tekertek vasárnap, ahol a világ leggyorsabb országúti kerékpárosai versenyeztek volna. A vasárnapi különleges „kis Girót” tizenkét Győr környéki kerékpáros teljesítette sikerrel az első km-től az utolsóig.

Óriási lehetőség

„Bringásként, a kerékpársportot szerető szurkolóként nagyon vártuk a Girót. Óriási lehetőséget kaptunk Győr környékén – ami remélhetőleg nem hiúsult meg végleg. A verseny több mint 100 éves története során sok olasz település kerülne be az etapok közé, ám eddig nem mosolygott rájuk a szerencse. Sajnos a járvány akkor ütötte fel a fejét, amikor mind többen érdeklődtek a hazai szakaszok iránt.

Több Győr környéki iskolába hívtak, hogy meséljek a Giro d’Italia egyedülálló hangulatáról. Láttam a kisgyerekek szemén az érdeklődést. Tudtam, hogy otthon rábeszélik majd a szüleiket arra, hogy látogassanak ki a Giróra” – mondta el portálunknak Etli Lajos, a Pannonhalma Stelvio Project vezetője.

Közösségi egyesület

Az egyesület nevében is van utalás a Giróra: a Stelvio legendás hegyi út az Alpokban, itt a kerékpárosok 2757 méter magasra „másznak” a versenyen. Közösségük szervezi évek óta a Pannonhalma Prológot. A verseny jó példája a profi és az amatőr sport találkozásának, hisz a V4 Kerékpárversennyel azonos napon tartják a befutót az apátság főbejárata előtt. A pannonhalmi székhelyű egyesület tagjai között jelenleg is több aktív, amatőr versenyző van.

Pannonhalma főterén. Fotó: Csapó Balázs

Technikai akadályok

„A napokban találtuk ki, hogy végigmegyünk a második magyarországi etapon. A döntést könnyítette, hogy május 4-től engedélyezték a csoportos edzéseket. Abban egyetértettünk, hogy a fővárost és Esztergomot most kihagyjuk közlekedésbiztonsági okból.

Tátról indultunk vasárnap kora délután. Innen körülbelül 130 kilométer választott el bennünket a céltól, a teljes szakasz 193 km lett volna. Többek közt Tarjánon, Tatán, Kisbéren, Pannonhalmán át vezetett az utunk Győrbe. Küzdöttünk technikai akadályokkal, hat defekttel, láncproblémákkal, kis esővel, ám a csapatszellem mindvégig töretlen maradt” – folytatta Etli Lajos.

Köszönet az autósoknak

A maroknyi csapat elhivatottságáról mindent elmond: több bringás vonattal utazott a rajt helyszínét adó Duna-közeli településre. A Pannonhalma Loland Stelvio Projectnek ugyan több mint harminc tagja van, ám úgy ítélték meg: biztonságban, azonos tempójú bolyban tucatnyi bringás képes haladni.

„Szeretnénk megköszönni az autósoknak, hogy figyeltek ránk. Edzeni általában Ménfőcsanak és Győrújbarát között szoktunk, az itteni autósok jól ismernek bennünket. Nekik is jár a köszönet a türelemért, ha találkoznak velünk” – tette hozzá Etli Lajos.

Esti érkezés

Rövid pannonhalmi pihenő után Győrbe este 7 óra után érkeztek a bringások, ahol családtagok, barátok köszöntötték őket. Ha végre térségünkbe látogat a Giro d’Italia, a Pannonhalma Loland Stelvio Project tagjai biztosan ott lesznek a több 10 ezer szurkoló között.

A Pannonhalmi Főapátság előtt további helyi bringások csatlakoztak a tizenkét fős csapathoz, majd együtt gurultak a képzeletbeli célba, a győri Városháza elé. Az összes szakaszt nézve 20 bringás vett részt a figyelemfelhívó tekerésen. Fotó: Csapó Balázs

Kihirdették az őszi időpontot

A tervek szerint a 2020-as Giro d’Italiát október 3. és 25. között pótolnák. Így a verseny részben egybeesik egy másik háromhetes klasszikus kerékpáros eseménnyel, a spanyol Vueltával.

Bár arról nem született döntés, hogy az őszi Giro érinti-e hazánkat, egyre több magyar szakfórumon olvasható: tavasszal, az eredeti időpontban van igazán értelme a Giro három magyarországi szakaszának. Idén félő, hogy a legjobbak nem vesznek részt a versenyen. A rendezési jogért hazánk 7,7 milliárd forintot fizetett az olasz szervezőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában