Evezés

2020.07.30. 20:30

Evezős ob – A férfiaknál két győri siker az első nap

A felnőtteknél négy A döntőt rendeztek az evezősök szegedi országos bajnokságán csütörtökön, a férfiaknál mindkét versenyszámban győri egység bizonyult a legjobbnak a Maty-éren.

MTI

Fotó: Illusztráció/pixabay.com

A szövetség eredményközlője alapján a könnyűsúlyú négyeseknél négy induló volt, így ott csak a fináléra került sor, amiben a Győri AC egysége ért elsőként célba.

A kormányos négyesben nagyobb volt a mezőny – tíz egység indult -, amelynek élén szintén a győriek zártak. Forrai Dávid, Szabó Bence és Szigeti Roland mindkét győri hajóban szerepet kapott. A győriek mindkét versenyszám döntőjében a csepelieket előzték meg, több mint négy másodperccel. Csütörtökön egyetlen olimpiai számban, női négyesben rendeztek döntőt.

Az MTK új felállású egysége már az előfutamok során is toronymagasan végzett elsőként (7:07.95 perc), amely időeredményből aztán a döntőben tovább tudott faragni (7:03.09 p). Az MTK hajójának mindkétszer azt a ferencvárosi négyest sikerült közvetlen maga mögött tartania, amely az előfutamban (7:25.45 p) és a döntőben (7:19.67 p) is jócskán elmaradt riválisától.

A nap negyedik döntőjét – női könnyűsúlyú négypárban – a Bajai Spartacus SC hajója nyerte meg. A sportág számára korábban megítélt egymilliárd forintos állami támogatás révén ezúttal új hajókhoz jutottak a versenyzők. Ezzel kapcsolatban Pető Tibor elnök – korábbi kétszeres világbajnok evezős – kiemelte: a magyar evezés több évtizedes lemaradását tudják behozni, ami a szövetség és a klubok számára is óriási segítséget jelent. „A versenyzők végre olyan hajókban tudnak készülni és versenyezni, amelyek nemzetközi szinten is felveszik a versenyt.

A létesítményfejlesztés után az eszközparkunk is lehetőséget biztosít a magas szintű munkára” – mondta. Az elnök a további fontos feladatok közé sorolta az edzői életpálya megbecsültségét. -„Ez a szűk keresztmetszet lehet gátja a fejlődésnek, de ha ennek megteremtjük a pénzügyi hátterét, akkor idehaza is szép évtizedek elé néz az evezés” – közölte.

Eredmények (a győztesek): férfiak: könnyűsúlyú négyes (4 induló): Győri Atlétikai Club (Forrai Dávid, Szabó Bence, Szigeti Roland, Csorba Dániel) 6:27.96 perc

kormányos négyes (10): Győri Atlétikai Club (Papp Gergely Márton, Forrai Dávid, Szabó Bence, Szigeti Roland, k: Kiss Bence) 6:30.21 p

nők: négyes (8/olimpiai szám): MTK (Fiák Eszter, Lutter Liza, Krémer Eszter, Sándor-Polivka Dóra) 7:03.09 p

könnyűsúlyú négypár (5): Bajai Spartacus SC (Végh Nóra, Balogh Zsófia, Döbröntey Réka, Bartos Adél) 7:20.56 p

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában