wakeboard

2020.05.20. 10:03

Barátokra talált Dominikán a győri világbajnok

Öt hetet töltött Dominikán a TV2 sportreality-műsorában, az Exatlon Hungaryben a győri wakeboardvilágbajnok, Orbán Olivér.

Szabó Gábor

Orbán

Fotó: Facebook

A Bajnokok csapatát erősítette, és a múlt pénteken látott adásban búcsúzott az olimpiai ezüstérmes kajakos, Tóth Dávid ellen vívott párbaj során.

Tapasztalatairól és sportkarrierjéről nyilatkozott lapunknak a fiatal sportoló, akiről 2016-ban már írtunk, miután Mexikóban megszerezte világbajnoki címét. Pár héttel előtte az izraeli Európa-bajnokságon is felállhatott a dobogó tetejére.

Orbán Olivér
Fotó: Facebook

– Kezdjük a legfrissebbel, az exatlonos élményekkel. Nézte korábban a műsort? Ez alapján milyen várakozásokkal ment be a műsorba, mennyire kapta azt, amit várt?

– Néztem, de őszintén szólva könnyebb feladatra számítottam. A pályák ugyan nem jelentettek nehézséget, de az ügyességi feladat sokszor kifogott rajtam. Otthonról sokkal egyszerűbbnek tűnt az egész.

– A tévéből nézve pár nap alatt belerázódott a játékba, de belülről hogyan élte meg az akklimatizálódást?

– Nem volt egyszerű felvenni a ritmust, de sok jó instrukciót kaptam a csapattársaimtól, amelyeket aztán remekül tudtam hasznosítani a pályán.

– A bajnokcsapat nagyon összetartónak tűnik a tévéből nézve. Valóban az volt, könnyen ment a beilleszkedés?

– Sokkal könnyebben, mint amire számítottam. A csapat nagyon összetartó és segítőkész, azt gondolom, barátokra leltem, biztosan tartjuk majd a kapcsolatot odahaza is.

– Mennyit érzékeltek a Kihívók közti feszültségből? Hogyan érezte volna magát abban a csapatban?

– A futamok során hallottunk pár veszekedést, de olyan apró részletek voltak, hogy ezek alapján megpróbáltam nem megítélni az ottani helyzetet, a köztük lévő viszonyokat. Éppen ezért nem is tudom, hogyan éreztem volna magam abban a társaságban. Azt nem gondolom, hogy nem lettek volna befogadóak velem szemben a Kihívók csapat tagjai, de örülök, hogy a Bajnokokat erősítettem, hiszen mint már említettem, nagyon jó csapat voltunk.

– Mely pályák voltak a kedvencei, melyik ügyességi feladatok feküdtek jobban?

– A kedvenc pályám abszolút a Mad Max volt. Célozni a homokzsákkal tudtam a legjobban, így azt választanám a kedvencemnek.

– Kit tart a legerősebb játékosnak, kik a legesélyesebbek a fiúknál és a lányoknál a végső győzelemre?

– A legesélyesebb fiúnak a Bajnokok csapatból Zozót (Kemp Zoltán BMX-világbajnok – a szerk.) tartom, a Kihívóknál pedig Dave-et (Böjte Dávid). A lányoknál Gabit (dr. Busa Gabriella kick-box világbajnok) és Dorkát (Szabó Dorottya strandröplabda magyar bajnok) tartom esélyesnek a győzelemre.

– Nagyon rosszul érintette, hogy a döntő kapujában esett ki?

– Hazudnék, ha azt mondanám, nem voltam kicsit szomorú, de úgy gondolom, Dávid és Zozo megérdemelten van a döntőben.

– Mit kapott az Exatlontól?

– Az Exatlon által nagyon jó embereket ismerhettem meg, és egy életre szóló élménnyel lettem gazdagabb.

– Kanyarodjunk át a sport­ágára: hogyan kezdett wake­boardozni?

– Tíz éve anyukám megkérdezte, van-e kedvem kipróbálni. Akkor kezdődött minden. Négy éve megnyertem Tel-Avivban az Európa-bajnokságot, majd ebben az évben Mexikóban a világbajnokságot is, ez pedig olyan lökést adott, mely azóta is a vízen tart.

– Mit gondol, abból, hogy szerepelt az Exatlonban, tud profitálni, illetve a sportágat is népszerűsíti kicsit?

– Fontos nekem a wakeboard népszerűsítése, hiszen kevesen ismerik a sportágat Magyarországon. Éppen ezért nagyon örülök, hogy szerepelhettem az Exatlonban, de számomra azért fontosabb, hogy emellett a wakeboardban elért eredményeim miatt is emlékezzenek rám.

– Ha az elmúlt heteket nem Dominikán töltötte volna, illetve a koronavírus-járvány sem lett volna, most hogy nézne ki ez az időszak? Sok-sok edzéssel vagy már menne a versenyszezon?

– Magyarországon a wakeboardpályák márciusban vagy áprilisban nyitnak, ez sajnos időjárásfüggő. Az első két hónap a felkészülés az idényre. Áprilisban lett volna az első versenyem. Az igazi versenyszezon június környékén szokott kezdődni, ilyenkor akár hetente is lehetnek már versenyek.

– Elég fiatalon távol került a családjától, ezt a versenyek révén már megszokta vagy a versenyekre el szokta kísérni valaki?

– A versenyek révén hozzászoktam, hogy hosszabb időre is távol legyek. Számomra ez a része nem megterhelő.

– A wakeboard mennyire sport, mennyire inkább szórakozás és hobbi?

– Nagyon egyszerű a válaszom: a wakeboard számomra minden, azaz sport, szórakozás és hobbi egyben. Az életemet a wakeboardban képzelem el. Szerencsésnek tartom magam, hogy megtaláltam az utam ilyen fiatalon.

– A tanulás hogyan fér bele az idejébe?

– A győri Krúdy-iskolában végeztem, jelenleg Mosonmagyaróváron tanulok. A terveim között nem szerepel a továbbtanulás, szeretném minden időmet a wakeboardkarrieremre fordítani.

Címkék#sport#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában