Helyi sport

2019.01.18. 12:04

A győri Hiba Sándor örök szerelme a boksz

Legyen szó bármilyen sportágról, Európa legjobbjának lenni több, mint elismerésre méltó teljesítmény. Főképp, ha már nem is annyira fiatal az illető. Bár ránézésre tíz évet is letagadhatna, és más sportágakban már valószínűleg a szeniorok között ˝villoghatna˝ a győri Hiba Sándor 44 évesen, karrierje legjobb eredményét elérve szerzett nemrég Európa-bajnoki övet a profi bokszolók között.

Szeitz Tibor

„Amióta az eszemet tudom, sportolok, gyerekként négy évig a Győri Dózsában birkóztam. A bokszolók a szomszédos teremben gyakoroltak és sokszor lestük meg egymás edzéseit. Egyszer aztán odajött hozzám az egyik bokszedző: »Jól nézel ki, fiam, lehetne belőled bokszoló.« Mint később kiderült, a sokak által nagyra becsült és elismert tréner, Őri Józsi bácsi volt az, aki megszólított, s aki aztán nem csak megismertette, meg is szerettette velem a sportágat. Így kezdtem el aztán tizenöt évesen bokszolni" – meséli a kezdetekről az újdonsült bajnok, aki fiatal felnőttként gyorsan a profik között találta magát.

 Az Európa-bajnoki övvel. Fotó: Mészáros Mátyás

„Rengeteg ismerősöm volt, aki már nem az amatőrök között bokszolt. Ők csábítottak maguk közé. Az ő hatásukra lettem profi ökölvívó."


Ígéretes karrier vette kezdetét, s ahogy arról még 2014-ben a Kisalföldben is beszámoltunk, élete harmadik profi meccsén a veterán, korábbi olimpikon Petrovics Jánossal is meccselt. Akkori tudósításunk szerint a négymenetesre tervezett középsúlyú összecsapáson a két fél végig nagy tempóban bunyózott, ám a pontosabban és többet kezdeményező Hiba sorra nyerte a meneteket. A hajrára érezhetően mindkét fél elfáradt, Petrovics azonban már nem tudott megújulni, így végül Hiba megérdemelt pontozásos győzelmet aratott és megőrizte veretlenségét.


„Nagyszerű meccs volt – emlékezett vissza a szép győzelemre a győri öklöző. – Sajnos ezután közbejött egy komolyabb sérülés. Leszakadt az izmom és a szalagjaim is megsérültek, t hónapig tartott, mire felépültem, s összességében mintegy két évet kellett kihagynom."


A visszatérés azonban a vártnál is sikeresebb volt. „A következő meccsemet Budapesten már az első menetben sikerült befejeznem. Sikerült egy szép győzelemmel visszatérnem."


Ráadásként Hiba Sándor tavaly év végén egy rendkívüli lehetőség kapujába jutott. „A menedzserem, Petrányi Zoltán szinte minden év vége felé szervez egy gálát. A programban szerepelt egy címmeccs is, az UBO megüresedett Európa-bajnoki címéért. Úgy vélte, ringbe szállhatnék, s erre az eredményeim, a hibátlan rekordom is feljogosított. Persze hogy elvállaltam, mert nem mindennap bokszolhat egy ilyen övért az ember. Igaz, hogy az UBO nem tartozik a négy legnagyobb és kiemelt szervezet közé, de itt szerzett világbajnoki övet pályafutása vége felé Roy Jones Junior is. Tíz hetem volt lelkileg és fizikailag is felkészülni, amelynek során egyébként kilenc kilót adtam le. Ezúton is köszönöm Domonkos Tamás, Sánta Krisztián és Kelemen Balázs segítségét, akik mellettem álltak a felkészülés során."

Amely jól sikerült, hiszen a győri sportoló kezét emelték aztán a magasba a címmérkőzés végén. „A pécsi gálán egy rutinos ellenfél, Vári Gergő volt az ellenfelem. Végigment a tíz menet, s végül megosztott, de nem túl szoros pontozással nyertem. Fantasztikus érzés volt, amikor rám csatolták az övet."

S hogy sikerül-e ezt a győri ökölvívónak megvédenie, az a jövő kérdése. „Nem tudom, hogy ezt még bevállalom-e. Ami biztos, hogy magát az övet megtarthatom, alakuljon bárhogy is a folytatás. Amikor büszkén ránézek, az jut az eszembe: megérte. Érdemes volt egész eddigi életemben sportolnom és így élnem. Sohasem dohányoztam, ittam, pláne nem drogoztam. Bár nem ebből élek, az életem a boksz. A tíz és fél éves kislányomnak, Hannának is ezzel igyekszem példát mutatni. Ő egyébként nem bokszol, s ha nem is a ringben, de azért táncol. Társastáncra jár. Nemrég megszereztem a szakedzői képesítést, mert szeretnék mindenképp az ökölvívás mellett maradni. A családom mellett számomra ugyanis ez a sportág jelenti az örök szerelmet."  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában