Női kézilabda

2023.06.04. 17:08

Ambros Martín BL-bronzéremmel búcsúzik az Audi-ETO kispadjától

Bár már kilenc góllal is vezetett az Audi-ETO a női kézilabda Bajnokok Ligája bronzmeccsén, a végén izgulnia kellett, de végül Ambros Martín tanítványai megszerezték a harmadik helyet.

Szabó Gábor

Linn Blohm (zöldben) a csapat egyik legjobbja volt.

Fotó: Rákóczy Ádám

Audi-ETO–Esbjerg 28–27 (16–9)

Budapest, MVM Dome, női Bajnokok Ligája, mérkőzés a 3. helyért, 18.387 néző. V.: Hatipoglu, Simsek (török).

Audi-ETO: TOFT 1 – Faluvégi, GROS 6/1, Nze Minko 3, Brattset Dale 3, Haugsted 2, Fodor 1. Cs.: Leynaud (kapus), OFTEDAL 5, BLOHM 4, Rju 1, Schatzl, Hansen, Győri-Lukács 2. Edző: Ambros Martín.

Esbjerg: Milling – Jacobsen 1, Tranborg 2, BREISTÖL 4, INGSTAD 6, Reistad 5/2, Solberg-Isaksen. Cs.: KRISTENSEN (kapus), Heindahl 2, MÖRK 4/2, Petersen, Türkoglu 3. Edző: Jesper Jensen.

Hétméteresek: 1/1, ill. 4/4. Kiállítások: 8, ill. 2 perc.

A győrieknél a szombati meccshez képest egy változás volt a keretben: kimaradt Jelena Despotovic, helyette Farkas Júliát nevezte Ambros Martín, az Audi-ETO spanyol vezetőedzője, akinek ez volt az utolsó meccse a zöld-fehérek kispadján. Martín egyébként a helyi műsorvezető kérdésére a kezdés előtt elnézést kért a győri szurkolóktól, akiknek egyben megköszönte a szurkolást.

„A tegnap nagyon nehéz volt, elnézést kérek az eredmény miatt, viszont fantasztikus volt a szurkolás, ezt nagyon köszönjük” – mondta magyarul a spanyol tréner.

A két csalódott csapat találkozóján a Ferencvárostól az elődöntőben 30–29-re veszítő Esbjerg szerzett vezetést, majd Gros egyenlített. A folytatásban a sokkal motiváltabbnak tűnő győriek ragadták magukhoz a kezdeményezést. A védekezés sokkal agresszívebb volt, mint 24 órával korábban, és Sandra Toft is bravúrosan védett. Ennek köszönhetően fokozatosan nőtt az előny (10. perc: 5–3, 14. perc: 7–4), majd a 18. percben 9–4-es ETO-vezetésnél időt is kért Jesper Jensen. A 20. percben Toft már a 10. védésénél járt. Heindahl törte meg a hosszú dán gólcsendet, de a játék képe nem változott, még rá tudott pakolni az előnyre a győri gárda (28. perc: 16–8). Még Toft is gólt lőtt a hét a hat ellen támadó dánoknak. A szünet előtt 16–9-re vezettek a zöld-fehérek, félig már a nyakukban érezhették a bronzérmet a győriek.

A második félidő elején hamar kétszer annyi dobott gólnál jártak Oftedalék, mint kapottnál (18–9). A fél szemmel már a hazai bajnoki döntőjére koncentráló dánok – Jesper Jensen nyilatkozta ég a meccs előtt, hogy ők már inkább arra fókuszálnának, főleg azután, hogy idegenben verték az Odensét, így a hazai sikerrel aranyérmesek lehetnek – egy 3–0-val közelebb zárkóztak, de Nze Minko megtörte a lendületüket (19–12). A 43. percben viszont már csak három gól volt az előny (20–17). Időt is kért Ambros Martín, de tovább zárkózott az Esbjerg (20–18). Kellett Ana Grostól a gól. A utolsó negyedórába fordulva még nyitott volt a meccs, noha harminc perc után eldőlni látszott (21–20). Amire 18–9-nél kevesen számítottak, kiegyenlített az Esbjerg (49. perc: 22–22). Gros vette a hátára a győri csapatot, de nem nagyon nőtt fel mellé senki. A vezetést így sem adta ki a kezéből a győri gárda. Nze Minko volt aztán a főszereplő, az ő góljai jelentették ekkor a pluszt (53. perc: 25–24). A hajrába fordulva újra két gól volt az ETO előnye (56. perc: 27–25). Kevesebb mint két perc volt hátra, 28–26-nál Jesper Jensen még egy időkéréssel megpróbálkozott, a dán gól után Ambros Martín is megtette ugyanezt. Egy perc nyolc másodperc volt hátra: az ETO ugyan eladta a labdát, Reistad viszont belement, a hátralévő időt pedig kipasszolgatták a győriek, így az övék lett a harmadik hely. Ambros Martín bronzéremmel búcsúzik a győri kispadtól.

Bár az aranyért jöttek a győriek, azért a bronznak is örültek.
Fotó: Rákóczy Ádám

Nyilatkozatok

Ambros Martín: – Minden elismerésem az ellenfél. Idén minden meccs nagyon szoros volt. A tegnapi után nagyon nehéz volt a mai nap. A bronznak ezek után nagyon örülök, a második félidőben nagyon megnehezítette a dolgunkat az Esbjerg. Összességében viszont nem vagyok elégedett, nem tudtam BL-győzelemmel lezárni a győri karrierem második fejezetét. Követni fogom a klubot a jövőben.

Jesper Jensen: – Gratulálok a győrieknek, büszke vagyok, hogy Ambros ellen meccselhettem. A mostani is nagyon kemény találkozó volt. Tegnap nagyon csalódottak voltunk, nagyon kevésen múlt a döntő. Csütörtökön a bajnokságban vár ránk kemény csata a döntőben, de így is nagy szívvel küzdöttünk most. Nem jött össze a bronzérem.

Linn Blohm: – Úgy kezdtünk, ahogy kellett. Próbáltuk elfelejteni az elődöntőt, erre a meccsre koncentráltunk, kellően motiváltak voltunk, nagyon szerettük volna ezt a sikert. Az első félidő nagyon jó volt, a másodikban voltak gondjaink védekezésben, az ellenfél visszajött a meccsbe. Győzelemmel zártuk az évet, ez mindenképpen pozitívum.

Nora Mörk: – Büszke vagyok a lányokra. Fáradtak voltunk, ráadásul tegnap csak hajszálon múlt a sikerünk. Ilyen a sport, megpróbáltunk mindent. Az első félidőt nem tehetjük ki az ablakba, a másodikban viszont majdnem megcsináltuk. Kicsit csalódottak vagyunk, de még van egy nagyon fontos meccs a bajnokságban.

Benti köszöntés lesz – A korábban meghirdetettekkel ellentétben az időjárás-előrejelzés miatt a hétfőn 19 órakor kezdődő csapatköszöntés nem az Audi-aréna előtt, hanem a csarnokban lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában