Egy éremben bíznak

2023.05.05. 16:46

Két győri dzsúdós a dohai világbajnokságon

Nyolc magyar cselgáncsozó részvételével rendezik meg vasárnaptól a 36. világbajnokságot Dohában, a szakvezetés egy érmet vár a küldöttségtől. A vb a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat idei legfontosabb állomása. Győrből Ungvári Attila (GYAC, 81 kg) jövő szerdán, míg Sipőcz Richárd (SZESE, +100 kg) jövő szombaton lép tatamira.

kisalfold.hu

Sipőcz Richárd közelebb kerülhet a párizsi olimpiai kvótához.

Fotó: Dömötör Csaba

"Egy érmet és egy pontszerző helyet tűztünk ki célként" – mondta Nagy András főtitkár, aki hozzátette: elmondta, a keretből mindenki egészséges, és mivel az elmúlt egy hónapban nem voltak World Tour-versenyek, a teljes keret már a vb-re készült.

Az előző világversenyt, az októberben Taskentben rendezett vb-t a 81 kilós Ungvári Attila révén egy hetedik hellyel zárták a magyarok. A dohai magyar keretből csak Tóth Krisztián állt már világbajnoki dobogón, aki 2014-ben ezüst-, 2021-ben pedig bronzérmet nyert.

Magyarország két világbajnoki címnél tart, 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig a szintén paksi Braun Ákos állhatott fel a dobogó tetejére.

A vb zárónapján rendezik a vegyescsapatok versenyét – ez a szám már szerepelt a 2021-es tokiói olimpia programjában –, ezúttal a több kategóriában "lyukas" magyar válogatott nélkül.

Ami a vb pénzdíját illeti, az összdíjazás 800 ezer euró lesz. Az egyéni küzdelmekben az aranyérem mellé 26 ezer euró (10,1 millió forint) jár a versenyzőnek és edzőjének. Az ezüst 15, a bronz 8 ezer eurót ér.

A dohai vb-re – melyen semlegesként elindulhatnak orosz és fehérorosz dzsúdósok, ezért Ukrajna bojkottálja az eseményt – 99 ország 667 versenyzője regisztrált. A rekordot a 2011-es párizsi világbajnokság tartja, ahol 132 ország 871 versenyzője szerepelt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában